Banken willen geen interest meer betalen op spaarboekje

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
Volgens de Belgische banken is het niet meer houdbaar om een minimumrente van 0,11% te geven op spaarboekjes, zoals de wet zegt. Ze pleiten ervoor om een nulrente of zelfs negatieve interest mogelijk te maken.

Ook nu de rente historisch laag is, brengt het spaarboekje nog 0,11% op. Dat is wettelijk vastgelegd. De basisrente voor een bedrag op het spaarboekje is 0,01% en wanneer dat geld een jaar blijft staan, komt er 0,10% bij. Aangezien Belgen nog steeds een recordbedrag van ruim 278 miljard euro op spaarrekeningen laten staan, is het uitbetalen van die interest voor de banken een aanzienlijke kost. "Hun verdienmodel staat fors onder druk. Zij moeten bij de Europese Centrale Bank een negatieve rente tot 0,5% betalen op het geld dat gespaard wordt", zegt Karel Van Eetvelt, CEO van koepelorganisatie Febelfin. "Er komt ook minder geld binnen door de lage hypotheekleningen, terwijl de banken net heel dure technologische investeringen moeten doorvoeren." Febelfin ziet ook een oplossing: "In veel van de ons omringende landen kunnen banken door de uitzonderlijke situatie ook een nulrente of zelfs een negatieve rente geven op spaarrekeningen. De wet die een minimumrente verplicht, is niet langer houdbaar."

"We hebben nu nog een divers bankenlandschap, maar dat zal verschralen als die wet niet verdwijnt", vreest Van Eetvelt. "Ofwel moeten banken aan kapitaalverhoging doen, ofwel worden ze naar overnames geduwd. Maar ook dat is problematisch, want na de bankencrisis is altijd gezegd dat banken niet te groot mochten worden."

Geld is gratis. Hoe is dat gekomen? Lees nu de uitgebreide analyse van onze experts op HLN+.Alle artikels uit de krant

224 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Howard Spielman

  Waarom drukken de centrale banken nog steeds massaal geld ten behoeve van de commerciële banken wanneer deze laatsten hun teveel aan geld aan -0,5% bij centrale bank moeten plaatsen? Is dat logisch? Ze willen deze negatieve interest om nog meer mensen in de overgewaardeerde beurzen te jagen!

 • Frank Van Santvoort

  ... en ik wil geen belasting meer betalen. Moet toch kunnen; niet?!

 • camiel huughe

  Als ze "dàt" durven : alle rekeningen afhalen en thuis centen bewaren. Na een paar weken komen ze bedelen om bevoorraad te worden. Banken verdienen geld met (ONS) geld. Zonder de centen van "ons" verliezen ze hun bestaan. Ze pakken in "hun" portemonnee zal "onze" portemonnee veilig stellen.

 • Terence Van Geluwe

  Als je alle opmerkingen leest , zegt iedereen hetzelfde. Tijd voor een Bank Run? zelfde dag iedereen zoveel mogelijk geld gaan afhalen. :-) Tijd voor politieke stress

 • Jan Hendrickx

  wie heeft er nu nog geld op spaarrekeningen staan? Beleggen is de boodschap