Exclusief voor abonnees

Baas landmacht ziet existentiële crisis bij Belgisch leger: "Bouw meer kazernes, dan komen de soldaten wel"

Generaal-majoor Marc Thys deelde zijn ongenoegen deze week op Twitter.
BELGAIMAGE Generaal-majoor Marc Thys deelde zijn ongenoegen deze week op Twitter.
"Het Belgisch leger zit in een structurele, existentiële crisis." Het is geen vakbondsman, defensiespecialist of Donald Trump die het zegt, maar generaal-majoor Marc Thys, de bevelhebber van de landmacht. Het nijpende tekort aan soldaten laat z'n sporen na. "Terwijl er meer dan ooit een beroep op ons wordt gedaan."

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Het beroep van militair is nu niet aantrekkelijk meer genoeg en onderbetaald. Wie van de jongeren kan zijn pensioen nog halen binnen Defensie, zonder eruit gezet te worden wegens ziekte, fysiek of een of ander mankement. Als je dan nog enkel kazernes overhoud in 2 garnizoenen is de spreiding ontoereikend en oninteressant voor de hedendaagse jeugd. En dan spreken we nog niet van de voordelen die men dan nog wil terugschroeven zoals het pensioenstelsel.

 • MICHELINE GEVERS

  Voer de legerdienst terug in. Ik heb in 1963 een jaar in Duitsland (6de RA) doorgebracht en ben er ook niet aan dood gegaan in tegendeel ik heb beter voor mezelf leren zorgen. We werden "mannen" die voor zich konden opkomen. Lichamelijk en geestelijk gesterkt door een jaar op uzelf aangewezen zijn. Degenen die zeggen dat ze daar hebben leren drinken konden dit al lang voor ze in dienst kwamen.

 • louis pippers

  België staat vol met lege kazernes knap ze op en alles is geregeld

 • Louis Meeus

  In Leopoldsburg staat de helft van de gebouwen leeg, waarom nieuwe bouwen?

 • Niko Karavas

  Probeer maar eens 100 toekomstige paracommando's te selecteren uit de huidige gebrainwashte jeugd, dat gaat niet lukken.