Exclusief voor abonnees

Autodelen niet zo groen als gedacht: Vlaams onderzoek ontkracht milieuvoordelen

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
In de tocht richting schone lucht en klimaatneutraliteit moedigt ook onze overheid deelauto's aan. Maar dat leidt niet vanzelf tot minder uitstoot. Sterker nog, autodelen riskeert bij te dragen aan de milieudruk in plaats van dat ze die lichter maakt. “Want het autobezit wordt door autodelen niet expliciet afgeremd”, zeggen Vlaamse onderzoekers. 

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu


Alle artikels uit de krant

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stephan Persoons

  Wanneer hebben de Groenen al eens een goed doordacht idee gehad? In de tijd van Agalev reden ze nog in een Citroen 2CV naar het parlement omdat ze dachten dat dat "groener" was dan "zo'n dikke BMW" wat natuurlijk dikke zever was aangezien die "dikke BMW" 10x betere en zuiverdere technologie had. Het zijn gewoon communisten met een "groen" randje

 • René Janssen

  komt de staat zeer slecht uit en stop met liegen aub, ipv 4 betalende auto's ingeschreven te hebben ( kassa kassa ) of ze rijden of niet is het bij deelauto's maar 1 voertuig dat betalend ingeschreven is, zover hadden ze in Brussel nog niet nagedacht en brengt hun dus minder op , dat is alles.

 • Karin Vermeulen

  We hebben vooral nog meer professoren betweters nodig die eerst hun conclusies trekken en dan op zoek gaan naar argumenten om ze te staven. Weet je wat absoluut een ramp is voor het milieu? Lege bussen en onze verkeershindernis pistes. Telkens ik een bus zie kijk ik hoeveel mensen er op zitten. In 90% van de gevallen zit daar 0 tot 2 mensen op. Dat ding zuipt wel 30 l diesel! Maar dat mag je niet zeggen natuurlijk, dat is vloeken in de milieukerk.

 • Cyriel Claessens

  Evident, een deelauto vervuilt evenveel als een eigen auto,groenen vinden het fantastisch omdat het past in hun linkse visie van een maatschappij waar alles gemeenschappelijk is.In veel steden hebben ze speciale parkeerplaatsen voor deelauto's, dus valt het grootste obstakel om te kiezen voor een autorit weg. Zelfde denkfout wordt vaak gemaakt met taxi's,het wordt vaak gezien als een groen alternatief omdat het een gemeenschappelijk voertuig is.Taxi's vervuilen 2x zoveel als ze leeg terugkeren

 • Yvan Lissens

  Sinds wanneer is autobezit vervuilend? Ik dacht dat het gebruik de vervuilende oorzaak was.