Volledig scherm
PREMIUM
© Florian Van Eenoo photonews

Anuna zeilt naar klimaattop in Chili: “Nee, je moet niet allemaal per boot naar Amerika. Maar tracht wél duurzaam te reizen”

Klimaatactiviste Anuna De Wever (18) vertrekt op 2 oktober vanuit Scheveningen per zeilboot naar Brazilië om daar zeven weken later via de media druk uit te oefenen op de Braziliaanse president die het Amazonewoud laat afbranden. Vervolgens reist ze per bus door naar de COP25, de klimaatconferentie van de VN in de Chileense hoofdstad Santiago.

  1. PREMIUM

    Van Tante Terry tot Jo De Poorter

    In 62 jaar passeerden 45 omroepers: 7 mannen en 38 vrouwen. Irène Beval was in 1953 de eerste, maar moest een jaar later al vertrekken. Haar opvolgers Paula Semer, Nora Steyaert en 'Tante' Terry Van Ginderen waren vanaf 1954 succesvoller. In de jaren 70 doken de eerste mannelijke omroepers op: Bruno Schevernels, Luc Appermont en Paul Codde. Andrea Croonenberghs was met een carrière van 26 jaar het langst in dienst. Veel BV's begonnen als omroeper op de VRT, onder wie Gert Verhulst, Jo De Poorter, Evy Gruyaert en de betreurde Yasmine. Ook VTM werkte sinds zijn start met omroepsters, maar stopte er in 2008 mee. (DBJ/MC)