Ignatz heeft zijn tattoo nooit willen laten weglaseren. "Dat nummer herinnert mij nog elke ochtend aan hoe slecht het was, en dat ik het nu beter heb."
Volledig scherm
PREMIUM
Ignatz heeft zijn tattoo nooit willen laten weglaseren. "Dat nummer herinnert mij nog elke ochtend aan hoe slecht het was, en dat ik het nu beter heb." © Getty Images / Photo News

Antwerpse Auschwitz-overlevende Ignatz Scheiner (93) getuigt: “Ik ontsnapte aan de gaskamer door te liegen tegen Mengele”

Dag op dag 75 jaar geleden bevrijdden Sovjetsoldaten het concentratiekampcomplex Auschwitz-Birkenau in Polen, het grootste uitroeiingskamp van nazi-Duitsland. Meer dan één miljoen gedeporteerden verloren daar in vijf oorlogsjaren het leven. De Antwerpse Jood Ignatz Scheiner is één van de overlevers. "Ik ontsnapte aan de gaskamer door te liegen tegen Josef Mengele."

 1. PREMIUM

  Eerst wel, dan niet en nu toch quarantai­ne voor wie uit 'oranje zone' komt

  Verwarrende communicatie over de kleurencodes voor terugkerende toeristen: nadat in het begin was gezegd dat wie uit een 'oranje zone' kwam zich moest laten testen en in quarantaine moest, bleek dat plots niet meer nodig. Op diplomatie.belgium.be stond enkel nog dat reizigers 'extra waakzaam' moesten zijn op symptomen. Tot dat gisteren weer aangepast werd: wie uit een oranje zone - zoals Luxemburg en Kroatië - komt, wordt toch gevraagd in quarantaine te gaan en zich te laten testen. "De boodschap is nog steeds dezelfde, maar de formulering is aangepast", is de uitleg in regeringskringen. "Het is geen verplichting, maar het wordt wel aangeraden. Er wordt een beroep gedaan op de burgerzin van de reizigers." Voor alle duidelijkheid: er geldt géén reisverbod naar oranje zones. Malta is intussen ook geen rode zone meer voor vertrekkers, het valt onder code oranje.
 1. De laatste dagen in de hel: overlevers Auschwitz beschrijven hoe moorden tot allerlaatste moment doorging
  PREMIUM

  De laatste dagen in de hel: overlevers Auschwitz beschrij­ven hoe moorden tot allerlaat­ste moment doorging

  Het is deze maand exact 75 jaar geleden dat de laatste gevangenen bevrijd werden uit het vernietigingskamp van Auschwitz. Meer dan een miljoen mensen kwam er tijdens de Tweede Wereldoorlog op een gruwelijke manier om het leven door de hand van de Duitse bezetter. Enkele overlevers beschrijven in een boek hoe de laatste dagen in de hel verliepen en hoe het moorden tot op het allerlaatste moment bleef doorgaan.
 1. "Vind je dat nu echt zo opwindend?": pikante vragen in 'Blijven Slapen'
  Play
  Blijven Slapen

  "Vind je dat nu echt zo opwindend?": pikante vragen in 'Blijven Slapen'

 2. Dit is de oplossing voor wie niet kan wachten tot de cafés openen
  Play

  Dit is de oplossing voor wie niet kan wachten tot de cafés openen