Ignatz heeft zijn tattoo nooit willen laten weglaseren. "Dat nummer herinnert mij nog elke ochtend aan hoe slecht het was, en dat ik het nu beter heb."
Volledig scherm
PREMIUM
Ignatz heeft zijn tattoo nooit willen laten weglaseren. "Dat nummer herinnert mij nog elke ochtend aan hoe slecht het was, en dat ik het nu beter heb." © Getty Images / Photo News

Antwerpse Auschwitz-overlevende Ignatz Scheiner (93) getuigt: “Ik ontsnapte aan de gaskamer door te liegen tegen Mengele”

Dag op dag 75 jaar geleden bevrijdden Sovjetsoldaten het concentratiekampcomplex Auschwitz-Birkenau in Polen, het grootste uitroeiingskamp van nazi-Duitsland. Meer dan één miljoen gedeporteerden verloren daar in vijf oorlogsjaren het leven. De Antwerpse Jood Ignatz Scheiner is één van de overlevers. "Ik ontsnapte aan de gaskamer door te liegen tegen Josef Mengele."

 1. De laatste dagen in de hel: overlevers Auschwitz beschrijven hoe moorden tot allerlaatste moment doorging
  PREMIUM

  De laatste dagen in de hel: overlevers Auschwitz beschrij­ven hoe moorden tot allerlaat­ste moment doorging

  Het is deze maand exact 75 jaar geleden dat de laatste gevangenen bevrijd werden uit het vernietigingskamp van Auschwitz. Meer dan een miljoen mensen kwam er tijdens de Tweede Wereldoorlog op een gruwelijke manier om het leven door de hand van de Duitse bezetter. Enkele overlevers beschrijven in een boek hoe de laatste dagen in de hel verliepen en hoe het moorden tot op het allerlaatste moment bleef doorgaan.
 2. PREMIUM

  Camps

  Na de uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal over de Financiële Fair Play van City voelen de grote clubs zich gesterkt om het geld te laten rollen als knikkers. Manchester City werd over de hele lijn vrijgesproken, de UEFA mag zijn wonden likken. Oud-premier Jean-Luc Dehaene draait zich niet eens meer om in zijn graf. Hij wist dat het wildste kapitalisme zou zegevieren. Voortaan kunnen voetbalclubs zonder enige tegenwind beurskoersen bepalen. Zie Kevin De Bruyne grinniken.
 3. PREMIUM

  Bouwverlof

  Projectontwikkelaar Huyzentruyt pleit voor het afschaffen van het collectief bouwverlof. Hij meent dat men de bouwvakkers niet moet dwingen gezamenlijk in de duurste periode verlof te nemen. De maand juli is inderdaad de meest aangewezen maand om te blijven werken in 'den bouw'. En als er afspraken kunnen gemaakt worden met toeleveringsbedrijven zoals betoncentrales, moet het mogelijk zijn door te werken. Zo kunnen oudere bouwvakkers, die privé niet meer gebonden zijn aan de schoolvakantie, verlof nemen in de rustiger en vooral goedkoopste verlofmaanden zoals juni en september. Als betoncentrales onderling afspraken maken om de toelevering te waarborgen, kan er volgens mij geen probleem zijn. Hubert Buysse, Deinze