Antwerpen gaat rapport van elk kind opvolgen

Twee speciale toetsen per jaar, acht jaar lang

Schoonschrift wordt niet meer onderwezen in de lagere school.
Thinkstock Schoonschrift wordt niet meer onderwezen in de lagere school.
Het Antwerps stedelijk onderwijs gaat haar leerlingen nauwgezet opvolgen. Bedoeling is om na te gaan waar de kinderen het meest vooruitgang boeken, om die werkwijze vervolgens toe te passen in andere scholen.

Vanaf september 2020 gaat het stedelijk onderwijs in Antwerpen de prestaties van haar leerlingen monitoren. Het gaat om kinderen van het basisonderwijs en de eerste twee jaren van het middelbaar. Twee keer per jaar zullen zij speciale toetsen moeten afleggen, en dat tot acht jaar lang. Daardoor zullen de scholen een beter beeld krijgen van prestaties voor basisvaardigheden zoals wiskunde, lezen en schrijven. En vooral: de evolutie tussen twee toetsmomenten wordt in kaart gebracht.

Vandaag vergelijken scholen zichzelf vooral met andere scholen, net zoals leerlingen worden vergeleken met andere leerlingen. Een goed aangeschreven lyceum heeft vaak een betere reputatie dan een school op het Kiel, vooral omdat meer leerlingen later verder studeren. Maar dat zegt niet noodzakelijk veel over de kwaliteit. Door per leerling de leerwinst te meten, kan het stedelijk onderwijs zien waar leerlingen de grootste stappen vooruit zetten. De werkwijze en succesrecepten uit zulke scholen kunnen vervolgens op andere plaatsen worden uitgeprobeerd.

Bij 4.850 leerlingen uit 22 basis- en middelbare scholen start nu al een proefproject, dat twee jaar zal duren. (RA)Alle artikels uit de krant

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Maes

  Mooie en terechte reactie van je Roger Geens!

 • roger geens

  Sommigen hebben het nog steeds niet begrepen : aardgas werd bij mij binnen gelegd en één van de techniekers was een was een Marokkaan ,vriendelijk en beleefd ,regelmatig krijg ik goederen besteld door DPD ,chauffeur is een Marokkaan ,vriendelijk en beleefd en ik heb altijd een drinkcent klaar .Vele hoge posten worden hier bekleed door buitenlandse wetenschappers .Heb toch geen bang , die mensen van andere origine eten je niet op ,ze zoeken een plaats op de wereld zoals wij .

 • Carla Van Geel

  Pedagogische krachten inzetten in alle scholen is efficienter dan altijd maar vergelijkingen want niemand is hetzelfde, elk kind is uniek.

 • Ronald Boudewijns

  ze zouden beter de “rapporten” van de antwerpse politiekers nakijken en opvolgen, want de kwaliteit van die kwibussen laat dikwijls te wensen over....

 • Zjeppe Fierens

  Antwerpen?? Dan zullen ze direct een goed beeld krijgen van de intellectuele capaciteiten van de import-Vlamingen.