Anonieme schenker geeft €400.000 voor onderzoek naar pancreaskanker

. Pancreaskanker heeft een hele slechte prognose. Slechts 15% tot 20% van wie de meest voorkomende vorm heeft, kan worden geopereerd. Bijna de helft hervalt binnen het eerste jaar na de ingreep en slechts één op de vijf is na vijf jaar nog in leven.
Thinkstock . Pancreaskanker heeft een hele slechte prognose. Slechts 15% tot 20% van wie de meest voorkomende vorm heeft, kan worden geopereerd. Bijna de helft hervalt binnen het eerste jaar na de ingreep en slechts één op de vijf is na vijf jaar nog in leven.
Een anonieme schenker heeft bijna 400.000 euro gegeven voor onderzoek naar pancreaskanker. Dat is 90% van het budget dat nodig is om klinisch onderzoek naar de ziekte uit te voeren, zegt het Antikankerfonds. 

De overige 10% kan worden bijgepast met andere donaties. Dankzij de gift kunnen wetenschappers nu proeven doen met medicatie op patiënten. Gelijkaardige testen op muizen en borstkankerpatiënten leverden al positieve resultaten op. Het Antikankerfonds kent de schenker, maar respecteert zijn wens om anoniem te blijven. Pancreaskanker heeft een hele slechte prognose. Slechts 15% tot 20% van wie de meest voorkomende vorm heeft, kan worden geopereerd. Bijna de helft hervalt binnen het eerste jaar na de ingreep en slechts één op de vijf is na vijf jaar nog in leven.Alle artikels uit de krant

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bea Ramakers

  Laat ons hopen dat het mensenlevens zal redden. Indrukwekkende donatie!

 • Andy De Schieter

  Dat geld zou van de staat moeten komen en niet van privépersonen.

 • Luc Cuypers

  En wat blijft er aan hun poten plakken ….?

 • rik lagrou

  beter rechtstreeks aan labo om bepaald onderzoek Zo zijn er ook TC Scanners kadoo gedaan aan kankerziekenhuis om meer mensen te helpen Anders stonden mensen op wachtlijsten (15j geleden )Binnenkort nieuwe nodig in nieuw ziekenhuis DUS

 • Jean-Pierre Vijt

  Héél mooi gebaar,iedereen mag hem bedanken !!