Anesthesiste haakt honderden dierenmutsjes: beestigste dokters werken in Gent

Anesthesiste Birgitte Vangehuchten (foto) raadt ook andere ziekenhuizen aan om er een beestenboel van te maken. "Maar zelf heb ik er wel genoeg van. Ik heb gehaakt tot mijn handen in een kramp stonden."
Wannes Nimmegeers Anesthesiste Birgitte Vangehuchten (foto) raadt ook andere ziekenhuizen aan om er een beestenboel van te maken. "Maar zelf heb ik er wel genoeg van. Ik heb gehaakt tot mijn handen in een kramp stonden."
In het Gentse AZ Sint-Lucas gaan de dokters letterlijk goedgemutst aan de slag. Bij bezoekjes aan kinderen lopen ze er rond als een koala, konijn of eenhoorn, met dank aan de dierenmutsen die gehaakt werden door arts Birgitte Vangehuchten. "Ik was op zoek naar een manier om kinderen wat meer gerust te stellen", vertelt de anesthesiste, die ook vaak jonge patiënt onder narcose moet brengen. 

"Een bezoek van de dokter hier is voor hen vaak een stresserende aangelegenheid. Dat wou ik wat breken, en de muts werkte wonderwel. De spanning is meteen weg. De meeste kinderen moeten meteen lachen en dan zijn de zorgen over een operatie of onderzoek snel vervlogen. Anderen zijn gefascineerd door de muts en stellen vragen, en ondertussen kan ik mijn werk doen. Zowel de ouders als de kinderen reageren enthousiast."

lees verder onder de foto:

Anesthesiste Birgitte draait haar hand niet om voor een eenhoorn, 'Calimero', koala of konijn - al koos ze voor zichzelf een kikkermuts.
Wannes Nimmegeers Anesthesiste Birgitte draait haar hand niet om voor een eenhoorn, 'Calimero', koala of konijn - al koos ze voor zichzelf een kikkermuts.

Birgitte kwam enkele maanden geleden voor het eerst met haar muts naar het ziekenhuis en meteen klopten enthousiaste collega's aan haar deur: of ze er niet nog eentje kon haken? "Intussen hebben al 76 van de 200 artsen een dierenmuts. Zelfs de dokters van wie ik dacht dat ze toch eerder in de categorie 'knorpot' zaten." Birgitte heeft flink wat fantasie nodig om die beestenboel bijeen te rapen. "Er bestaan niet echt patronen voor, nee. Ik kijk dan eens naar National Geographic en probeer het zo realistisch mogelijk te doen." Ook mooi meegenomen: elke arts betaalde voor zijn of haar muts, zodat Birgitte al 600 euro kon inzamelen voor een vzw die operaties uitvoert in Afrika.

lees verder onder de foto:

Wannes Nimmegeers

De anesthesiste raadt ook andere ziekenhuizen aan om er een beestenboel van te maken. "Maar zelf heb ik er wel genoeg van. Ik heb gehaakt tot mijn handen in een kramp stonden." (EDG)

Wannes Nimmegeers
Wannes Nimmegeers


Alle artikels uit de krant

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ingeborg Van Campenhout Ingeborg

  Een práchtig initiatief! Proficiat!

 • Domien Deschutter

  ik vind het een leuk idee naar kinderen toe. ik hoop echter dat ze bij volwassenen de muts afzetten als ze bij je n volwassene moet melden dat hij terminaal is...

 • Guy Dupont

  Wauw. Knap van die mevrouw!

 • Elly Snoekx

  Geweldig! Wat een fantastisch idee en de mutsen zijn keitof!

 • Kenny Thuy

  Prachtig gebaar van deze mensen. Heel veel respect voor!!