Amper 1 op de 5 'baanbrekende' kankermedicijnen werkt écht

Meerderheid heeft geen impact op overlevingskansen

Medicijnen.
thinkstock Medicijnen.
De meeste kankertherapieën die de voorbije 25 jaar als 'baanbrekend' gelanceerd werden, bleken achteraf geen impact te hebben op de overlevingskansen van de patiënten. Dat wijst een nieuwe studie uit. Belgische experts bevestigen de problematiek. "Soms betalen we veel geld voor iets dat niet werkt."

Als een farmaceutisch bedrijf een kankergeneesmiddel ontwikkeld heeft dat zeer innovatief is, mag het dat soms al verkopen nog voor er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat het ook echt werkt. De overheid kan daarvoor speciale toestemming geven, zodat patiënten snel geholpen kunnen worden. Tussen 1992 en 2007 zijn in de Verenigde Staten - waar geneesmiddelen doorgaans als eerste gelanceerd worden - 93 kankertherapieën via zo'n spoedprocedure op de markt gekomen. Farmabedrijven presenteerden de behandelingen als baanbrekend, maar in veel gevallen bleken die claims achteraf overdreven. 

Onderzoekers van de universiteiten van Harvard (VS) en Queens (Canada) stellen vast dat slechts 19 van die 93 behandelingen een positieve impact gehad hebben op de overlevingskansen van patiënten. Dat is amper 20%. Nog eens 40% had wel een effect, maar dat ging niet verder dan een vertraging van de ziekte of een tijdelijke genezing. "Ook die effecten kunnen nuttig zijn", vindt Jacques De Grève, oncoloog aan het UZ Brussel. Hij noemt de conclusie van de nieuwe studie streng, al erkent hij wel de problematiek. "We betalen soms veel geld voor iets dat niet werkt." 

In januari bleek bijvoorbeeld nog dat het 'revolutionaire' middel Lartruvo in realiteit niet deugde. Vandaag wordt het niet meer gebruikt, maar in twee jaar heeft het overheden en patiënten in de VS en Europa wel meer dan 400 miljoen gekost.

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!Alle artikels uit de krant

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Wat doet de regering hier aan dit kost onze gezondheidszorg zeer veel geld en ze worden letterlijk bedrogen ?

 • Erwin Vandriessche

  Bedrijven die zo iets op de markt brengen en waarvan blijkt dat het niets helpt, moeten geld terug sturen! Men kan dan net zo goed een suikerklontje nemen hé! Dat is mensen met die vreselijke ziekte valse hoop geven, geld uit hun zakken stelen, enz.... Gewoon verschrikkelijk en schandalig!

 • Paul Philippaerts

  Ja daarom is die medicatie zo duur. De dokters weten nog niet dat ze niet werken, en de fabrikanten zeggen niets. De rsz weet zo wie zo niet wat werkt en wat niet werkt. Blijkt zelfs dat een apotheker niet eens de normale verpakking medicatie kan garanderen. Wat ze in India in die dozen stoppen kunnen zij toch niet gaan controleren.

 • willem merken

  Heb soms dat gevoel ook met tabletten van paracetamol. Van een tablet voel ik niks na 1 uur. Van een ander ben ik groggy na 10 minuten. Twijfel of ze hun mengsel wel goed homogeen gemaakt hebben voor het tabletteren.

 • Peter Buyck

  80% van de patiënten is ten dode opgeschreven omdat hun ziekte onbehandelbaar is en waarvan de experten oncologie hopen dat een veelbelovend middel wel werkt. Enne... waarom steunen die bedrijven 'Kom op tegen Kanker' niet? Waarom moet de doorsnee burger zich afbeulen voor centjes voor kankeronderzoek en niet bvb MS, spina bifida, ...