Altijd zomeruur? Dan moet de bouwsector rond de jaarwisseling bijvoorbeeld 's ochtends heel lang in het donker werken.
Volledig scherm
PREMIUM
Altijd zomeruur? Dan moet de bouwsector rond de jaarwisseling bijvoorbeeld 's ochtends heel lang in het donker werken. © Shutterstock

Altijd zomeruur of altijd winteruur? "Laat dat aan wetenschappers over, niet aan de bevolking"

Wat wordt het: permanent zomeruur of toch winteruur? "Laat die vraag beantwoorden door wetenschappers, niet door de bevolking", zeggen professoren. Dan pas zullen de werkelijke consequenties duidelijk worden. "En dan gaan de lidstaten wellicht zeggen: laat het maar zoals het is", meent professor Hendrik Vos.

72 reacties

 • Louis Heyens

  4 jaar geleden
  weet je wat, ik wil dat onderzoek wel leiden ... daarvoor richt ik een clubje op met 15 van mijn beste vrienden, laat de Belgische staat minimum 100.000 euro aan elke persoon ( > 1.500.000 € dus ) betalen en mijn conclusie zal zo onleesbaar zijn dat de ministers denken dat ik een IQ heb dat hoger is dan dat van Albert Einstein en Stephen Hawking tezamen. Resultaat, alles blijft zoals het was ...
 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  4 jaar geleden
  De notie “middag” wil zeggen dat de zon op dat moment op maximum hoogte staat. En niet om 10 uur of niet om 14 uur. Middag is middag. Punt uit. Al dat geknoei met veranderen van winter- of naar zomertijd en omgekeerd is gewoon uitgevonden om de mensen bezig te houden!
 • Jos Fruru

  4 jaar geleden
  Waarom in hemelsnaam veranderen? Het is toch goed zoals het nu is. Diegenen die zeggen dat dit niet gezond is of dat ze slecht slapen, zijn nog nooit europa uitgeweest zeker? Mijn 6 kinderen en mijn partner hebben nooit problemen gehad met opstaan, school en werken.
 • lieve rigo

  4 jaar geleden
  Terug naar de oude uur zodat het in de winter op een deftige uur klaar is. Dat was ook de verwachting dat de Europese commissie terug zou gaan, maar zoals altijd schuiven ze de beslissing door!!! vraag me af waarom we aan dat heel Europees gedoe zoveel geld uitgeven zelfs een eenvoudig iets maken zij ingewikkeld.
 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  4 jaar geleden
  Het hele jaar door het zomeruur gebruiken is gewoon ondoenbaar. ’s Winters komt dan de zon op rond halftien ‘s morgens. Absurd. Het echte uur, of de wintertijd, is de meest realistische. We moeten geen twee uur meer vooruithollen op de zon.
 1. Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfondsen terug?
  Spaargids.be

  Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfond­sen terug?

  Het aantal personen met een burn-out of depressie stijgt fors. In zijn recentste cijfers noteerde het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) een toename met meer dan 39 procent. De mutualiteiten schenken via hun aanvullende verzekering aandacht aan de geestelijke gezondheid van hun leden. Maar in welke mate verschillen hun terugbetalingen? Spaargids.be zocht het uit.
 2. PREMIUM

  Levensver­wach­ting toegenomen, aantal geboortes blijft dalen

  De levensverwachting bij geboorte in België bedroeg vorig jaar 81,8 jaar voor de volledige bevolking. Voor de vrouwen ligt die levensverwachting zoals bekend iets hoger dan bij mannen: 84 tegenover 79,6 jaar. Dat blijkt uit analyse van de sterftecijfers van Statbel. Ten opzichte van 2018 is de levensverwachting met 0,3 jaar gestegen, meer dan de toename met 0,1 jaar die in 2018 werd waargenomen. De levensverwachting ligt in Vlaanderen het hoogst, met 82,7 jaar. Voor Brussel is dat 81,6 jaar en voor Wallonië 80,3 jaar.