Exclusief voor abonnees

Allebei een job en tóch stressen tegen het einde van elke maand: "Onze rekening staat structureel op -500 euro"

Getty Images
Een onverwachte uitgave van 1.100 euro: voor 1 op de 4 gezinnen in ons land blijkt het onhaalbaar. Achter de recente cijfers schuilt niet alleen armoede, ook voor veel tweeverdieners hangt elk einde van de maand als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Op papier komen deze twee moeders perfect rond. Anoniem getuigen ze over de financiële krapte in hun gezin.
Evy (37), administratief bediende bij internationaal bedrijf (4/5de) Lars (37), arbeider in bakkerij (voltijds) drie dochters (12, 9 en 3 jaar)

"Ik denk dat we nooit geleerd hebben hoe we met geld moeten omgaan", vertelt Evy. "Sparen moet je op een intelligente manier doen, maar ik zou niet weten waar we nog iets af kunnen schaven.”

Het is de eerste dag van de maand en de lonen zijn gestort. Maar zelfs dan staat de rekening van Evy en Lars (fictieve namen) structureel op -500 euro. "Met mijn loon betaalde ik onze hypotheek, alle verzekeringen, aflossingen en daarnaast deed ik boodschappen voor 240 euro. Waarmee ik voor drie kinderen de maand niet rondkom. Nu is het dus wachten tot de kinderbijslag gestort wordt."

Je hebt 9% van dit artikel gelezen