Alibaba komt naar Luik: komst van internetreus zou duizenden banen creëren

Terry von Bibra. België heeft met Alibaba eindelijk een internetreus kunnen overhalen zijn magazijn hier neer te planten. En niet in Nederland of Duitsland, die onlangs Amazon en Zalando binnenhaalden.
Alibaba Group Terry von Bibra. België heeft met Alibaba eindelijk een internetreus kunnen overhalen zijn magazijn hier neer te planten. En niet in Nederland of Duitsland, die onlangs Amazon en Zalando binnenhaalden.
De Chinese internetreus Alibaba zal zijn nieuw Europees megadistributiecentrum wel degelijk in de buurt van de luchthaven van Luik bouwen. Dat bevestigt Europees directeur Terry von Bibra in een interview met deze krant.

Onlangs was er nog twijfel over de komst van het distributiecentrum omdat de Nederlandse premier Mark Rutte hardnekkige pogingen had ondernomen om het prestigeproject voor de neus van de Belgische regering weg te kapen. "Maar", zegt Von Bibra, "we gaan door met Luik. Daar zal onze eerste hub in Europa komen. Dat is duidelijk voor ons. Het gaat er niet om of België in polepositie ligt voor die hub, we zíjn er al. Begin november hebben we een eerste vlucht tussen Luik en Hangzhou (waar het hoofdkwartier van Alibaba ligt, red.) gehad. Maar het zal nog maanden duren alvorens we onze eigen infrastructuur hebben", geeft hij mee. 

Jobs

Over het aantal jobs of de investering wil Von Bibra niets kwijt. "Luik is een stukje van een hele puzzel en die wordt voortdurend aangepast”, klinkt het. Enkele maanden geleden werd echter al bericht dat de komst van Alibaba op korte termijn “enkele honderden jobs” moet opleveren. Op middellange termijn zou het zelfs om meer dan duizend banen gaan.

Premier Charles Michel noemt de komst van Alibaba goed nieuws voor ons land in het algemeen en voor de werkgelegenheid en economische ontwikkeling van de luchthaven van Luik in het bijzonder. “We hebben hen kunnen overtuigen van het fiscaal gunstige klimaat in ons land en van de kwaliteit van onze werknemers. Dankzij deze belangrijke investering van een wereldspeler op het vlak van e-commerce zetten we België op de kaart van de veelbelovende en groeiende digitale economie en zorgen we voor extra jobs in de nabije toekomst”, zo verklaarde de eerste minister aan Belga. 

Alibaba - de Chinese tegenhanger van het Amerikaanse Amazon - heeft wereldwijd 60.000 mensen in dienst. De internetreus heeft een omzet van 12,8 miljard dollar.Alle artikels uit de krant

107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy van Dorst

  Als je ze naar hier moet halen met leugens zegt al genoeg over den belziek.En @Filip Catz die zijn in de buurt in brussel

 • Joke Van Kalmthout

  Mensen, waarom toch zo negatief. Alleen al in de Nederlandse provincies Brabant en Limburg staan zo'n stuk of vijftien enorme distributiecentra. Geen Brabander of Limburger die het daardoor slechter heeft gekregen. Integendeel.

 • Luc Lepoudre

  Je moet de gevestigde mercantile bezig horen: "namaak, Chineese rommel, veiligheidsdreiging …". Ze zijn altijd voor de vrije markt,maar als ze overklast worden begint de venijnige commentaar. Lijken wel dorpswinkeltjes die een concurrerende indringer beschimpen.

 • Thierry Piette

  Aan iedereen die dit een verrijking vind, ga in de toekomst ook naar Ali Baba voor tombolaprijzen en/of geld voor sponsoring van uw vereniging als je nog eens een kaas- en wijnavond of dergelijke organiseerd.

 • Filip Catz

  Toen ik nog kind was werd een sprookje verteld van Alibaba en zijn 40 rovers. Het zal dezelfde toch niet zijn mag ik hopen. En zijn de 40 rovers ook in de buurt of niet ?