Alexander De Croo pleit voor paars-geel: “Vorm snel sobere regering met 10 ministers”

Alexander De Croo.
Photo News Alexander De Croo.
Vorm snel een regering. Geen paars-groene maar een paars-gele. En geen doorstartregering of noodregering, maar een echte, volwaardig en sober. Met slechts 10 ministers. Dat bepleit vicepremier Alexander De Croo.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Als Italië erin slaagt om binnen de week een nieuwe regering te vormen, waarom moet dat dan in België nog lange maanden duren?", vraagt De Croo (Open Vld) zich af in een gesprek met uw krant. "Wat Di Maio en Renzi kunnen, kunnen De Wever en Di Rupo toch ook? Zonder N-VA en PS krijg je nooit een stabiele regering. Een paars-groene zie ik niet zitten."

Zelfs niet, geeft hij aan, mocht hij het premierschap van zo'n regering op een schoteltje aangeboden krijgen. "Open Vld heeft het niet goed gedaan bij de verkiezingen. Wij zijn de zevende partij in het parlement. Je moet de democratie respecteren. Als eerste minister zonder slagkracht ben je de dweil van je regering."

Zonder haar bij naam te noemen is hij kritisch voor voorzitster Gwendolyn Rutten. "De partij moet strakker georganiseerd zijn dan vandaag." Tegelijk pleit hij voor een staakt-het-vuren tussen de haantjes van de partij. "Iedereen moet een beetje kalmeren.”

Lees het hele interview in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!Alle artikels uit de krant

174 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Daar geloof ik niets van.1 0 ministers voor belgië is meer dan genoeg. En 50% van de politici hun C4. Laat elke kandidaat minister een zwaar examen afleggen om zijn kennis te onderzoeken.

 • Marc Baeyens

  Eerst helpt De Croo N-VA uit de regering te manoeuvreren en nu pleit hij om een nieuwe regering te vormen mét N-VA. Een mooi voorbeeld van de trado-opportunist die de zaken altijd in zijn persoonlijk voordeel uitlegt (zonder veel brein).

 • johan vankeirs

  U zal geen 10 bekwame politici vinden in dit land.U zal integendeel wel honderden ONbekwamen vinden.Dit is meermaals bewezen.De bevolking dankt U !

 • GERARD DE PELECIJN

  De rest krijgt dan automatisch een uitstapregeling!

 • Gaston Armi

  Tien bekwame politici vinden,.... dat wordt echt moeilijk.