Archiefbeeld van spelende kinderen naast Umicore in Hoboken.
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld van spelende kinderen naast Umicore in Hoboken. © BELGA / Filip Claus

Al in jaren 70 hadden ‘kinderen van Umicore’ te veel lood in hun bloed: “Het leek alsof ik licht gaf”

“Kinderen zouden hier beter niet wonen", reageert de directeur van metaalverwerker Umicore Hoboken op de alarmerend hoge loodwaarden in het bloed van kinderen uit de omliggende wijken. De Wereldgezondheidsorganisatie legt de veilige grens op 5 microgram per deciliter (mcg/dl) en bijna de helft van de kinderen overschrijdt die limiet. Bij 20 kinderen werd meer dan 10 mcg/dcl gemeten, bij 4 kinderen meer dan 20 mcg/dl. In de jaren 70 was de situatie zelfs zo dramatisch - koeien vielen naar verluidt dood neer door het vervuilde gras - dat kinderen met té hoge concentraties op ‘retraite’ naar zee of naar de Limburgse bossen werden gestuurd. Wij vonden een ‘kind van Umicore’ en een begeleidster terug.

12 reacties

 • Danny Lam

  7 maanden geleden
  Is zoals in Diepenbeek daar liggen de bergen fijn stof ook en deze worden met waterbesprenkeld het moest maar eens gaan vliegen. Maar ja geld krijgt veel gedaan. Fijnstof meten met een zak over de meter werkt ook. Wat stelt de gezondheid van de mensen van Diepenbeek of genk ook voor
 • anna vandenberg

  7 maanden geleden
  Wie heeft toelating gegeven om huizen te bouwen naast de fabriek de laatste vijtig jaar en wie gaat er wonen met jonge kinderen. Zestig jaar geleden stond het bedrijf al bekend als niet het milieuvriendelijkst, overal lagen hopen afval die niet afgedekt waren, waarom hebben ze toen niet beslist tot verhuis van het bedrijf. Hetzelfde rond electrische tijdcentrales op kolen, bergen roetafval en assen werden gewoon naast het bedrijf gestort en zit nu onder de grond.
 • Paul Vandekerckhove

  7 maanden geleden
  Het was over gans vlaanderen bekend dat de fabrieksomgeving daar al jaren erg vervuild was .Toch zijn er plots honderden mensen die van niets weten ? Bizar .
 • Jaak Casteleyn

  7 maanden geleden
  Het “Vlaanderen” van deze tijd, industrie (gesubsidieerd), beton, asfalt, kilometers vrachtwagens die af en aan rijden in de havens, meer dan 600000 bedrijfswagens, verstikkende steden waar de mensen nog amper kunnen ademen en ga maar door, alles voor de economie bij het op geld beluste neoliberale gedachtengoed.
 • Anita Ruys

  7 maanden geleden
  in de jaren ‘70 werd aangeraden aan gezinnen met jonge kinderen om te verhuizen, wat ook gebeurde. Ik ben daar gaan wonen omdat ik geen kinderen had. Nu lees ik dat er terug volop kinderen wonen, wat is de logica ?
 1. PREMIUM

  Transparan­te kinmaskers: Sympathiek, maar echt veilig zijn ze niet

  Altijd sympathiek als je de ober vriendelijk naar je ziet lachen. Niet onlogisch dus dat de doorzichtige mondmaskers - die gezichtsuitdrukkingen zichtbaar laten - in zwang zijn bij winkeliers en horecapersoneel. Veilig zijn ze evenwel allesbehalve. Uit de mondmaskertest die deze krant liet uitvoeren, bleek dat al en nu roept ook viroloog Marc Van Ranst op om ze niet meer te gebruiken. "Deze transparante maskers sluiten onvoldoende goed aan op het gezicht en zijn niet goed genoeg om anderen te beschermen. Gebruik ze daarom niet", zo zegt hij. Doordat het 'mouth shield' op de kin steunt, sluit het niet aan tussen de ogen en de neus. Het schild is ook vrij klein. Zodra de drager ervan zijn of haar mond opent, is de neus niet langer bedekt. Horeca Vlaanderen benadrukt dat zij hun personeel van bij de start van de heropening hebben aangespoord om correcte maskers te gebruiken. "De verplichte, bedekkende mondmaskers, zo staat er omschreven in onze richtlijnen", zegt Matthias De Caluwe. (BCL)
 1. PREMIUM

  "Kust heeft nu oplossing nodig voor klimaatver­an­de­ring"

  De kust is, als laagst gelegen gebied van Vlaanderen, erg kwetsbaar door de klimaatverandering. "We moeten nu oplossingen zoeken of het is te laat", zeggen experts in een nieuw boekje, 'Kust en klimaat'. "Ingrepen om pakweg dijken te bouwen, hebben hun tijd nodig. Dat moet je niet doen als je nog 3 cm verwijderd bent van een potentiële overstroming", aldus verantwoordelijke van 'T.OP Kustzone' Stijn Vanderheiden. Hij wil onder meer inzetten op samenwerken met de natuur: ruimte om duinen te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld. "Het gaat om evenwicht, dat is een moeilijke denkoefening. Iedereen wil zijn stukje ruimte vrijwaren. Met deze gids pleiten we ervoor met alle actoren samen oplossingen te vinden die voor iedereen goed zijn." (MM)
 1. Wandelaars zitten dagenlang in extreem weer vast op berg
  Play

  Wandelaars zitten dagenlang in extreem weer vast op berg

 2. Bernie Sanders zamelt bijna 1,5 miljoen euro in door populaire wanten
  Play

  Bernie Sanders zamelt bijna 1,5 miljoen euro in door populaire wanten