Exclusief voor abonnees

Al in jaren 70 hadden ‘kinderen van Umicore’ te veel lood in hun bloed: “Het leek alsof ik licht gaf”

Archiefbeeld van spelende kinderen naast Umicore in Hoboken.
BELGA / Filip Claus Archiefbeeld van spelende kinderen naast Umicore in Hoboken.
“Kinderen zouden hier beter niet wonen", reageert de directeur van metaalverwerker Umicore Hoboken op de alarmerend hoge loodwaarden in het bloed van kinderen uit de omliggende wijken. De Wereldgezondheidsorganisatie legt de veilige grens op 5 microgram per deciliter (mcg/dl) en bijna de helft van de kinderen overschrijdt die limiet. Bij 20 kinderen werd meer dan 10 mcg/dcl gemeten, bij 4 kinderen meer dan 20 mcg/dl. In de jaren 70 was de situatie zelfs zo dramatisch - koeien vielen naar verluidt dood neer door het vervuilde gras - dat kinderen met té hoge concentraties op ‘retraite’ naar zee of naar de Limburgse bossen werden gestuurd. Wij vonden een ‘kind van Umicore’ en een begeleidster terug.

Je hebt 14% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Lam

  Is zoals in Diepenbeek daar liggen de bergen fijn stof ook en deze worden met waterbesprenkeld het moest maar eens gaan vliegen. Maar ja geld krijgt veel gedaan. Fijnstof meten met een zak over de meter werkt ook. Wat stelt de gezondheid van de mensen van Diepenbeek of genk ook voor

 • anna vandenberg

  Wie heeft toelating gegeven om huizen te bouwen naast de fabriek de laatste vijtig jaar en wie gaat er wonen met jonge kinderen. Zestig jaar geleden stond het bedrijf al bekend als niet het milieuvriendelijkst, overal lagen hopen afval die niet afgedekt waren, waarom hebben ze toen niet beslist tot verhuis van het bedrijf. Hetzelfde rond electrische tijdcentrales op kolen, bergen roetafval en assen werden gewoon naast het bedrijf gestort en zit nu onder de grond.

 • Paul Vandekerckhove

  Het was over gans vlaanderen bekend dat de fabrieksomgeving daar al jaren erg vervuild was .Toch zijn er plots honderden mensen die van niets weten ? Bizar .

 • Jaak Casteleyn

  Het “Vlaanderen” van deze tijd, industrie (gesubsidieerd), beton, asfalt, kilometers vrachtwagens die af en aan rijden in de havens, meer dan 600000 bedrijfswagens, verstikkende steden waar de mensen nog amper kunnen ademen en ga maar door, alles voor de economie bij het op geld beluste neoliberale gedachtengoed.

 • Anita Ruys

  in de jaren ‘70 werd aangeraden aan gezinnen met jonge kinderen om te verhuizen, wat ook gebeurde. Ik ben daar gaan wonen omdat ik geen kinderen had. Nu lees ik dat er terug volop kinderen wonen, wat is de logica ?