Afscheidnemend officier luidt alarmbel: "Ons leger loopt leeg"

Ex-officier Michael Rummens op missie.
RV Ex-officier Michael Rummens op missie.
Stop de besparingen bij Defensie om de massale exodus van jonge militairen een halt toe te roepen. Met die boodschap publiceert uittredend officier Michael Rummens (35) een veelgelezen open brief.

Een gebrek aan munitie voor dagdagelijkse trainingen. Kantoren die slechts 1 uur verwarmd worden omdat de stookkosten anders niet betaald kunnen worden. Als officier je eigen kamer moeten huren als je naar de andere kant van het land moet verhuizen voor een driejarige opdracht. In zijn open brief 'Waarom ik (en zoveel andere jongeren) mijn droomjob bij Defensie verlaat' haalt Michael Rummens enkele pijnlijke voorbeelden aan die een rechtstreeks gevolg zijn van de opeenvolgende besparingsrondes bij Defensie. Zijn aanklacht werd op anderhalve dag 20.000 keer gelezen en oogstte flink wat bijval bij (gewezen) militairen.

Eer

Rummens, die maandag zijn laatste dag in uniform beleefde, ruilt zijn functie als legerofficier voor een job in de veiligheidssector. De man heeft er nochtans een mooi parcours opzitten bij onze krijgsmacht - met buitenlandse missies in Afghanistan, Congo en Mali. "Twee maal had ik de eer om commandant te zijn van een eenheid tijdens een buitenlandse operatie. Ik heb fantastische kansen gekregen."

Toch trekt hij teleurgesteld de deur van het leger achter zich dicht om elders een carrière uit te bouwen. "Het is zeker niet mijn bedoeling om na te trappen naar mijn vorige werkgever, noch naar het ministerie van Defensie. Zij zijn ook slachtoffer van de onderfinanciering van hun departement", beklemtoont Rummens. De ex-militair is de aanhoudende besparingen zat en hij is niet de enige. "Heel wat kaderleden en soldaten van mijn generatie verlaten Defensie. Dat is uiteraard niet nieuw, maar het tempo van deze 'braindrain' is alarmerend." Van de acht officieren die mijn bataljon verlieten - ook voor overplaatsingen binnen defensie - werden er slechts twee vervangen. De krapte op de arbeidsmarkt kan zeker één van de oorzaken zijn, maar is zeker niet de volledige verklaring. De laatste jaren zijn besparingen de enige zekerheid bij het leger en als de toekomstperspectieven voor jongeren niet veranderen, zal de uittocht blijven aanhouden." Op het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkennen ze niet dat het Belgische leger een uitdaging wacht om aantrekkelijk te blijven voor jongeren. "Na de besparingsrondes uit het verleden komen we van ver, maar in zijn strategische visie voor het leger voorziet de minister een budget van 9,2 miljard euro. En recenter werden ook 200 miljoen euro aan investeringen goedgekeurd in materieel zoals munitie", schetst Laurence Mortier, woordvoerder van minister Vandeput. Volgens zijn kabinet doet Defensie ook inspanningen om een job bij het leger aantrekkelijker te maken voor jongeren. "Momenteel loopt er een proefproject om de basisopleiding van 10 à 12 weken dichter bij huis aan te bieden. Naast de locaties in Leopoldsburg en Aarlen kunnen jongeren vanaf dit jaar ook een opleiding volgen in Brasschaat, Spa of Marche-les-Dames en tegen volgend jaar wordt het aantal locaties mogelijk nog uitgebreid. Ook kleine maatregelen kunnen helpen. Zo voorzien we betere wifi in opleidingscentra en heeft Defensie een professioneel communicatiebureau onder de arm genomen dat promotiefilmpjes maakt over werken bij het leger."

Pieken

Bij Defensie zelf wensen ze niet te reageren op de open brief van Rummens. Wel zeggen ze dat wie op zoek is naar een job de komende jaren wel aan het juiste adres is bij het Belgisch leger. "Dit jaar zoeken we in totaal 1.570 nieuwe militairen. Dat zijn 35 procent meer vacatures dan vorig jaar. Volgens de prognoses zal het aantal vacatures de komende jaren enkel stijgen, met pieken tot 2.100 per jaar."Alle artikels uit de krant

38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pascal Badts

  Straks vind je geen kat meer die nog voor de overheid wilt werken.

 • Andre Vanwaeyenberghe

  Afschaffen die handel en uit de nato. Wie gaat er nu ons aanvallen en dan nog zijn we misschien beter af

 • jos beverke

  Hoe kan het leger nu leeglopen ?Er zit niets meer in!Aah ja 't zit nog vol hogere officieren...

 • Roger Smets

  Heb na negen jaar het leger verlaten. Het loon verschil was te groot voor een ooff kon ik in de privé toen in 79 een twaalf duizend netto meer gaan verdienen. Was in Duitsland op die negen jaar driemaal verhuisd. Dan een jaar op cursus van maandag tot vrijdag. Terug in uw eenheid nog van wacht en week. De jongere werden gebruikt voor alle karweien. Toen bestonden er nog geen buitenlandse opdrachten. Het is wel een goede leerschool voor de jongeren nu die geen discipline kennen.

 • etienne bies

  Probleem is dat de jeugd geen discipline meer heeft.Tijdens mijn legerdienst (meer dan 30 jaar geleden) moesten we in peloton van Turnhout naar Tielen stappen. Was je buiten pas , mocht je 3 rondjes rond je peloton lopen. Nadien legerdienst in Soest. Gezien ik onderofficier was was in tijdens het week-end meestal van dienst (wacht, van week, cinema picket)dus 1 keer per maand naar België en dit voor 75 BEF per dag. Ben benieuwd of de jeugd dit nog zouden aankunnen.