Risperdal is één van de paradepaardjes van Johnson & Johnson en werd ontwikkeld bij Janssen Pharmaceutica in Beerse.
Volledig scherm
Risperdal is één van de paradepaardjes van Johnson & Johnson en werd ontwikkeld bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. © KOS

Acht miljard dollar boete voor bijwerking Kempens medicijn

Geneesmiddelengigant Johnson & Johnson heeft in de VS een boete gekregen van liefst 8 miljard dollar, omdat hij onvoldoende wees op de mogelijke bijwerkingen van het antipsychotische middel Risperdal. Een man die het in zijn jeugd kreeg voorgeschreven, ontwikkelde daardoor borstgroei.

  1. PREMIUM

    15% meer Belgen naar voedsel­bank

    Bijna 200.000 mensen halen elke maand een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15% in vergelijking met vorig jaar. De coronacrisis duwt steeds meer mensen in armoede. "Vorig jaar haalden gemiddeld een kleine 170.000 mensen per maand een voedselpakket op. In juni steeg dat aantal tot nagenoeg 195.000", zegt Jef Mottar van de Belgische Federatie van Voedselbanken in 'De Zondag'. Onder die nieuwe cliënten zijn er heel wat tijdelijk werklozen. Mannen en vrouwen, jong en minder jong, die noodgedwongen thuis zitten door corona. De financiële middelen om de werkingskosten te dekken, komen voornamelijk van particuliere giften. Maar door de toenemende vraag is extra steun nodig. Mottar verwacht deze zomer nog te kunnen overbruggen dankzij de grote solidariteit die heerste tijdens de crisis, maar hij vreest voor daarna. "Als ons cliëntenaantal met 15% stijgt, zou ons budget evenredig moeten stijgen." (SRB)