Exclusief voor abonnees

Aalsterse Jood bezoekt carnavalshallen: “Het zou mooi zijn om alle verwijzingen naar Joden achteraf te verbranden”

Henk Deleu
Schrik niet, morgen: de Joodse karikaturen zúllen in de Aalsterse carnavalsstoet te zien zijn. Nu staan ze naast karikaturen van homo's en zwarten - van het soort waarbij tegenstanders van Zwarte Piet over elkaar struikelen van verontwaardiging. Intussen zijn de haakneuzen en pijpenkrullen uitverkocht en zijn er buttons waarop het logo van Aalst tot een davidster is verwerkt. De carnavalisten doen er dus vrolijk een schepje bovenop, ziet ook Rudi Roth (75), die als Aalsterse Jood beter dan wie ook beide gevoeligheden kent.

Plots brommen en pingen alle smartphones in hal 10 aan de Hoge Vesten. Het is de plek waar alle Aalsterse carnavalsverenigingen hun praalwagens bouwen. Het ruikt er naar verf, geschaafd hout en verschaald bier. "Dat méént ge niet", zegt Rudi Roth (75), als hij het nieuwsbericht leest dat iedereen op z'n schermpje ziet verschijnen: de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept de Belgische overheid op om Aalst Carnaval te verbieden. Volgens Israel Katz is dat toch allemaal maar een verderfelijk boeltje, een festival van antisemitisme dat de haat voedt. "Dit is propaganda van Katz. De man zit duidelijk in campagnemodus, want het zijn verkiezingen in Israël. Aandacht, dat is het enige waar het hem om te doen is", zegt Roth.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Als men dergelijke stereotypen als een karikatuur beschouwt dan is men juist wel racistisch, renée schietekat. Want een karikatuur is het uitvergroten van kenmerken die iemand wel heeft. Zoals een grote neus, grote oren... Maar hier gaat het om stereotypen die een een volk als geheel stigmatiseren. Het is eerder in Aalst dat men niet goed begrijpt wat een karikatuur is.

 • Marc Verdonck

  Oei, moeten we ze nu gaan verbranden! Dat is nog erger.

 • Jo Hendrik

  Wat een gedoe Wat een wereld

 • patrick vanherberghen

  Heeft die ooit de film Rabbi Jacob met Louis de Funes gezien vraag ik mij dan af... Moet die ook verboden worden?

 • Kris Verbeek

  Dat krijgt men wanneer de mensen, die de praalwagens maken, absoluut geen gram van humor meer hebben. Dan beginnen ze de minderheden uit te lachen. Zouden ze er nog mee lachen, wanneer ze zich realizeren dat de blanke belg nu in feite de minderheid vormt?