85% N-VA'ers zegt: “Doe maar, Bart”

MEERDERHEID VLAMINGEN IS KLAAR MET CORDON SANITAIRE

De Vlaming is klaar met het cordon. Nog slechts drie op de tien vinden dat de schutkring rond het Vlaams Belang behouden moet blijven. Zelfs de achterban van sp.a en Groen vindt dat het tijd is om extreemrechts mee te laten besturen. "Al hoopt een deel van die linkse kiezers dan wel dat het VB faalt: dan zijn ze ervan af."
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meteen na de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang gingen stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken en de partij te betrekken in een regeringsvorming. N-VA-voorzitter Bart De Wever kondigde al aan met het VB te willen praten. Terecht, oordeelt de Vlaming: liefst 65% vindt dat de partij mee moet kunnen besturen. Voor iets meer dan vier op de tien is regeringsdeelname zelfs een must. Dat blijkt uit een bevraging van 1.000 kiezers in opdracht van uw krant en VTM Nieuws.

Het cordon werd in 1989 ingevoerd om te vermijden dat extreemrechts ooit aan de macht zou komen. Alle traditionele partijen kwamen overeen dat ze op geen enkel niveau zouden samenwerken met de partij die toen nog Vlaams Blok heette. Twintig jaar later houdt het cordon nog altijd stand. En hoewel net geen helft van de ondervraagde Vlamingen (49,1%) ervan overtuigd is dat het Vlaams Belang een democratische partij (geworden) is, vindt een ruime meerderheid wel dat het tijd is om het VB te accepteren als volwaardige gesprekspartner.

Minder agressief

Politicoloog Carl Devos (UGent) is niet verbaasd. "De samenleving is danig geëvolueerd. Uitspraken die vroeger aangebrand klonken, zijn nu haast mainstream. En ook het Vlaams Belang is geëvolueerd. Filip Dewinter die waarschuwt voor 'een neger' als volgende burgemeester van Antwerpen: zoiets zal je voorzitter Tom Van Grieken nooit horen zeggen. Natuurlijk is hij radicaal rechts, zeker als het over de islam en migratie gaat, maar hij komt minder agressief over."

Vanzelfsprekend zijn het vooral de kiezers van VB zelf die vinden dat de partij mee mag regeren, al gaat 5,6% van hen zowaar niét akkoord met die stelling. Vermoedelijk zijn deze mensen van oordeel dat het Belang een zweeppartij moet blijven. Maar ook bij de N-VA-achterban staat liefst 85% open voor regeringsdeelname van het VB. Amper één op de tien N-VA'ers onderschrijft het cordon sanitaire wel nog.

De sympathie of tolerantie voor extreemrechts stopt niet bij de Vlaams-nationalisten. Ook bij Open Vld, CD&V en - opmerkelijk - PVDA heeft een meerderheid van de kiezers geen probleem met regeringsdeelname van Vlaams Belang. Zelfs bij Groen en sp.a zijn vier op de tien het eens dat het cordon opgeheven mag worden.

Dat wil nog niet zeggen dat die linkse kiezers ook willen dat hún partij in zee gaat met Vlaams Belang. Die percentages liggen lager, maar toch zien 26,4% van de Groen-kiezers, 31,3% van de sp.a'ers en 41,1% van de PVDA-achterban daar geen graten in. "Opvallend veel, natuurlijk", erkent Devos. "De voorbije jaren is extreemrechts ook in andere Europese landen aan de macht gekomen, met wisselend succes. Een deel van de progressieve kiezers in Vlaanderen wil het Vlaams Belang met de kop tegen de muur zien lopen - 'even uitzweten en we zijn ervan af'."

Goed uitleggen

In het midden en aan de rechterkant van het politieke spectrum is de bereidheid om met Tom Van Grieken en co. te besturen een pak groter. Bij CD&V gaat het nog om een minderheid (42,7%), maar bij Open Vld (52,4%) en N-VA (84%) is meer dan de helft pro. Toch denkt Carl Devos dat het cordon nog wel even overeind blijft. "De Dorpsstraat is er klaar voor, de Wetstraat nog lang niet. In Franstalig België is het Vlaams Belang 'des duivels' en de meeste Vlaamse partijen vrezen dat het gewoon te gênant is om het aan de buitenwereld te moeten uitleggen."

"Feit is wel dat je goed moet duiden waarom je dat cordon in stand wil houden. In 2003 kon je nog vertellen dat samenwerken met het Vlaams Blok onmogelijk was, maar zestien jaar later volstaat dat niet meer. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei onlangs dat het VB qua stijl en programma zo ver van zijn partij staat dat een coalitie uitgesloten is: dát is een uitleg die wel valabel is."Alle artikels uit de krant

95 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fanni Lyband

  Dit zou een zeer grote vergissing zijn. Het VB heeft een slim en sluw rad voor de ogen van de mensen gedraaid en het is gelukt maar vergis u niet, het is nog steeds dezelfde ideologie, opgesmukt door Van Grieken met een samenraapsel van voorstellen van andere partijen zoals 1.500€ pensioen, niet zo lang werken, klimaat enz...om plots 'sociaal' naar voor te komen. De oogkleppen zullen wel afvallen

 • frank Van den Broeke

  Neem je NVA en Vlaams Belang te samen + VLD of CD&V: meer dan 50%, roep confederalisme uit: de partij die meestapt (VLD of CD&V) zal zeker bij de volgende verkiezingen véél stemmen winnen. Was het niet Jan Verroken (+100 jaar) die zijn eigen regering liet vallen voor Leuven Vlaams en het heeft in de najaren geen windeireren gelegd voor voor de Christen democratie. Durf uit de box te denken.

 • Gino Denil

  Vijf jaar een rechts conservatieve regering waarin de Walen voor 20% vertegenwoordigd waren. Met wat neoliberaal getinte MR politici. Die overwegend Vlaamse federale regering heeft getoond hoe bekwaam ze is in regeren. Afgestraft door de bevolking met de grootste nederlaag voor een zetelende regering in onze politieke geschiedenis. In die hun handen zouden sommigen deze welvarende Vlaamse regio willen uitleveren. Dan ben je nog beter af onder voogdij van de Walen.

 • Sabin Schoofs-Gielen

  Ik wil hopen dat alle Vlamingen, van alle partijen en niet alleen NV-A en VB, de handen in elkaar slaan en samen optreden tegen de platwalst van Walen en Brusselaars. Om ons eindelijk onafhankelijk te maken en te kunnen genieten van ons eigen werk en onze eigen inkomsten! EINDEKIJK!!!!!!!!!!!!!

 • Gino Denil

  Het is niet het aantal stemmen die een verkozene bepaalt. Maar de hoeveelheid volk die hij vertegenwoordigt, Mario Tersago. En dat is het meest eerlijke systeem. En als in zijn kieskring de helft besluit om niet of blanco te stemmen dan heeft hij minder stemmen nodig. Maar een blanco of niet stemmer mag ook nog vertegenwoordigd worden in het parlement. Ook hier speelt rechts weer vals met haar voorstelling van de zaken.