72 nieuwe tips over onderzoek Bende van Nijvel

 De rode (en later zwart gespoten) VW Golf GTI met nummerplaat FGK-991.
RV De rode (en later zwart gespoten) VW Golf GTI met nummerplaat FGK-991.
Na de aflevering van 'Faroek' over de Bende van Nijvel, afgelopen dinsdag, zijn er al 72 nieuwe tips binnengelopen. Het federaal parket liet in de uitzending verstaan dat er geknoeid is met het onderzoek. Oud-speurder Freddy Troch voelt zich geviseerd. "Er ís gemanipuleerd, maar niet door mijn team."

In 'Faroek' deed Eric Van der Sijpt van het parket een oproep naar informatie over een rode VW Golf GTI met nummerplaat FGK-991. De auto werd op 2 oktober 1983 gestolen in Ohain, nadat de eigenaar vermoord was. Vier dagen later werd de Golf opnieuw opgemerkt, al was hij intussen zwart gespoten. Vraag is welke carrossier die klus geklaard heeft.

Verder zoeken de speurders een lid van de Bende met een opvallende wijn- of geboortevlek in de nek. Een getuige merkte die vlek op tijdens de overval in Beersel, op 7 oktober 1983. Tot slot hoopt het parket op extra informatie over een duikactie op 6 november 1986 in het kanaal in Ronquières. Daar werd toen een zware zak bovengehaald. Een duiker gaf die mee aan drie personen van wie hij vermoedde dat het BOB'ers waren. Pas daarna arriveerde de cel-Delta - het team dat de aanslagen van de Bende onderzocht - die op háár beurt twee zakken en de inhoud van een derde uit het kanaal viste.

Terwijl de tips sinds de uitzending binnenstromen, is Freddy Troch - hoofd van de cel-Delta tot 1990 - niet onder de indruk. "Oude wijn in nieuwe zakken", schampert hij. "Die moedervlek: dat is geen nieuw element. Dat van die Golf zit ook al jaren in het dossier. En de getuigenis van de assistent-duiker dateert van een viertal jaar geleden." 

Trochs speurders werden de voorbije jaren regelmatig ondervraagd over het verloop van het onderzoek. Het parket zegt nu dat er sprake is van manipulatie en verwijst daarbij naar de 'kanaalvondsten' van de cel-Delta. De zakken zouden nog maar 24 à 48 uur in het water gelegen hebben. "Als er mensen waren die wisten dat we gingen duiken - en zo waren er - en die beslisten om er snel wat spullen te dumpen: ja, dan hebben wij die bovengehaald. Moesten we ze dan laten liggen? Dat zou alvast makkelijker geweest zijn." 

Troch is ervan overtuigd dát er geknoeid is, maar niet door zijn team. "Het onderzoek is van in het begin gemanipuleerd en dat zal vandaag niet anders zijn." (RLA/KSN)Alle artikels uit de krant

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny De Ruelle

  @Karen de schutter, inderdaad juist, deze stelling werd ook door onderzoeksrechter Troch gelegd en toen verwdween het dossier naar Charleroi, wat op zijn minst vreemd is te noemen, ik blijf het herhalen als Bert Bibber zijne kop komt neer te leggen voor 2025 komt de waarheid misschien boven al zal jezuiet Geens hier alles aan doen om dit te voorkomen, idem als de moord op Kennedy waarvan we de waarheid ook in 2000 zouden kennen!?!?!

 • Kerem Yilmazer

  Ik denk dat dit allemaal voor de show is, wat kunnen de getuigen nog vertellen over iets van 30 jaar terug

 • pol van de velde

  DE vraag is natuurlijk waarom ze die spullen (van de bende) dumpten waar ze zeker gevonden zouden worden en waarom ze die niet lieten verdwijnen waar ze niet konden gevonden worden. Was het om de speurders uit te degen?

 • August Leemans

  Onbestraft zinloze moorden plegen kan alleen maar als zij die het moeten onderzoeken bij in het complot zitten of op zen minst aan de touwtjes trekken in dit moordonderzoek. Zet nu eindelijk eens een bekwame externe ploeg uit het buitenland aan het werk, maar dat zal ook niet mogen zeker. Ze zullen op zen minst de zwakke plekken in gans dit verhaal in het daglicht stellen. Ik denk dat we dan met zen allen versteld zullen staan.

 • Carlo Verstappen

  De advocaten verdienen er veel geld aan, maar oplossen, nooit!