Om de files te vermijden halen steeds meer mensen een motorrijbewijs.
Volledig scherm
Om de files te vermijden halen steeds meer mensen een motorrijbewijs. © Thinkstock

70 procent meer Belgen halen motorrijbewijs om files te omzeilen

In tien jaar tijd is het aantal Belgen die een motorrijbewijs halen met 70% gestegen. Zo werden er vorig jaar 24.100 uitgereikt, of 66 per dag. Voornaamste oorzaak van de stijging is de enorme filedruk.

36 reacties

 • Tim Peeters

  4 jaar geleden
  Ik ken een nog veel goedkopere tweewieler voor korte tot middellange afstanden ,de fiets.en deze evolueert veel rapper van technologie dan moto’s en auto’s tesamen.
 • Danny De Ruelle

  4 jaar geleden
  @Freddy Tormans al ooit over de LEGEND der motorfietsen gehoord "V-Max 1200" op mijn 15de had ik een Norton commander op de kop kunnen tikken op mijn 18de reed ik met een Honda supersport FII en daarna met een Goldwing en sinds 1991 met een V-Max 1200 en ik kan je verzekeren dat zijn echte Serieuze motorfietsen
 • Marco Debart

  4 jaar geleden
  Het valt zo hard op dat de negatieve commentaren komen van mensen die nog nooit met een motor gereden hebben.
 • Yvan Lissens

  4 jaar geleden
  Blijkbaar veel reacties van mensen die nog nooit een motorfiets van kortbij gezien hebben. Zelf rijd ik 38 jaar op gemotoriseerde tweewielers en het woon-werkverkeer van 30 km, enkele reis, doe ik voor 98% met de motor. Enkel bij ijzel en sneeuw blijft de motor op stal. Een motorrijder rijdt veel oplettender dan een automobilist, geen gsm, geen radio om aan te prutsen, geen krant en geen geklets met de passagier. Mijn motorfiets is een vervoermiddel, geen verlenging van mijn huiskamer.
 • freddy tormans

  4 jaar geleden
  er is mometeel geen enkele motor behalve triumph, die de vermeldig "serieuze"motofiets verdiend, geen wonder dat met zo'n racemachienen heel wat ongevallen gebeuren
 1. PREMIUM

  Ondanks corona scoren studenten even goed tot zelfs béter

  Corona heeft niet gezorgd voor slechte resultaten bij de examens in juni. Dat concluderen KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse. Over het algemeen liggen de punten in lijn met die van vorige jaren, vaak wordt er zelfs gewag gemaakt van iets betere resultaten. "De vooruitgang is - tegen mijn intuïtie in - het sterkst bij de startende studenten", zegt KU Leuven-rector Luc Sels. "Net bij de groep waar we ons het meeste zorgen om maakten, zien we dat ze gemiddeld een vol punt meer behaalden: 10,63/20 tegenover 9,68/20." Zowel de KU Leuven, de UGent als de AP Hogeschool Antwerpen zijn er zeker van dat de proffen en lesgevers de lat niet lager hebben gelegd en zeker niet milder hebben geëxamineerd. Er wordt wel gewezen op het wegvallen van het studentenleven en op de verhoogde stress, die wellicht voor meer studie-ijver heeft gezorgd. "Het is een buikgevoel, maar ik denk dat ook de online-lessen geholpen hebben", zegt Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs van de VUB. "Studenten konden de les op die manier nog eens herbekijken als ze iets niet verstonden. Maar nu al verklaringen geven is moeilijk. Om dat echt te kunnen doen, hebben we een onderzoek opgezet." (DM)
 2. PREMIUM

  Nu ook Man City geïnteres­seerd in Vertonghen

  Het verschil tussen een optie en een target. Manchester City won de voorbije maanden wel degelijk informatie in over Jan Vertonghen (33). Daar bleef het voorlopig bij. Pep Guardiola is op zoek naar twee bijkomende verdedigers. Een rechtsvoetige leider met naam, die de geest van Vincent Kompany helemaal moet verjagen: Kalidou Koulibaly. En graag zou hij er ook een voetballende verdediger bij hebben die zowel back-up kan zijn voor Aymeric Laporte, als kan depanneren op linksback. Binnen dat profiel past Vertonghen. Als optie om één à twee jaar te overbruggen. Vertonghens contract bij Tottenham loopt straks af. Buiten zijn loon (momenteel ruim 75.000 euro per week) en een flinke tekenpremie kost hij niets. Of Vertonghen uiteindelijk de laatste schifting heeft overleefd voor de lijstjes van vier targets per positie, wordt binnen de club niet bevestigd. (KTH)
 1. PREMIUM

  Minister Beke ziet amper probleem met contacton­der­zoek

  Ondanks de kinderziektes is er "geen indicatie van een systematisch probleem" met het contactonderzoek in Vlaanderen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). De komende weken zouden de grootste mankementen weggewerkt moeten worden, zei hij gisteren in het Vlaams Parlement. Dat het systeem nog niet helemaal op punt staat, werd eerder al aangeklaagd. In 'VTM Nieuws' getuigde een ex-contactonderzoeker zelfs dat er zo weinig werk was dat men tussendoor naar Netflix zat te kijken. Ook werden niet altijd de juiste mensen gecontacteerd. "Af en toe glipt er iemand door de mazen van het net, of wordt iemand net te veel gebeld", gaf het Agentschap Zorg en Gezondheid aan. "De contactonderzoekers deden vorige week gemiddeld meer dan 200 telefoontjes per dag, wat resulteerde in meer dan 1.000 op te sporen contacten", zei Beke, die wel toegaf dat "verdere verbeteringen noodzakelijk zijn".