61 winkeldiefstallen per dag

Foto ter illustratie.
ANP XTRA Foto ter illustratie.
Vorig jaar zijn in België 22.174 winkeldiefstallen aangegeven bij de politie. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers van de federale politie, die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft ingekeken.

"Dat zijn 61 winkeldiefstallen per dag", reageert voorzitster Christine Mattheeuws. "Uit onderzoek van het NSZ blijkt dat 42 procent van de handelaars bovendien nooit aangifte doet. Dit is dus slechts het topje van de ijsberg."

Het NSZ vraagt dat de winkeldiefstalvergoeding, die in 2017 werd goedgekeurd, eindelijk wordt uitgevoerd. "Handelaars kunnen daardoor zonder tussenkomst van de politie een diefstal afhandelen, door een schadevergoeding van 181 euro te vragen aan de dief. Een aparte inningsinstantie zou dan voor de afhandeling zorgen. De praktijk bestaat al in Nederland. Daar wordt 80 procent van alle boetes betaald."

Nu wordt er volgens het NSZ vaak geen gevolg gegeven aan een winkeldiefstal. "Dus doen de daders gewoon verder."Alle artikels uit de krant

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • henri vanderhoven-peters

  Naar men mij ooit zelf meegaf, mag een handelaar 2 % inbrengen als aftrekpost boekhouding voor deze zaken.Natuurlijk spijtig voor hen als dit meer is per jaar,maar wees eerlijk en vermeld dit dan ook aub!!!!!!Als ze bij mij iets pikken ( ze noemen dat meewarig kleine criminaliteit en doen hier niks aan) kan ik niks inbrengen in de balstingen!.

 • Fabienne Proesmans

  Ik denk dat het makkelijk maal honderd is in onze winkels waar ik werk wordt nooit de politie gebeld door het tijd verlies er gebeurt toch niets

 • patrick morel

  Et alors, je wordt toch maar gestraft na de 20ste keer.

 • Gustaaf Tielemans

  Steel je rijk

 • Geert De Meyer

  Klopt niet. Het grootste deel wordt tocht niet aangegeven. Het zelfde over de woninginbraken, er is geen huis meer in Vlaanderen waar ze niet ingebroken hebben.