6 op 10 druggebruikers die op spoed belanden, zijn vrouwen: "Bang om kinderen te verliezen, dus zoeken ze geen hulp"

Het taboe op druggebruik bij vrouwen is groot. Verslaafde vrouwen met kinderen durven er in de regel niet zomaar voor uitkomen dat ze drugs gebruiken. Uit angst dat ze een tijdje weg moeten uit het gezin of - erger nog - dat ze de kinderen komen weghalen.
Thinkstock Het taboe op druggebruik bij vrouwen is groot. Verslaafde vrouwen met kinderen durven er in de regel niet zomaar voor uitkomen dat ze drugs gebruiken. Uit angst dat ze een tijdje weg moeten uit het gezin of - erger nog - dat ze de kinderen komen weghalen.
Wie door drugs in het ziekenhuis belandt, is in ruim zes op de tien gevallen een vrouw. Nochtans gebruiken mannen meer en vaker, maar drugseffecten wegen zwaarder door bij vrouwen. Ook zoeken ze minder snel hulp. "Uit schrik om de kinderen kwijt te raken, proberen ze op eigen houtje af te kicken. Met alle gevolgen van dien."

Je hebt 11% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Jurgen Latet, leef jij op een andere planeet. Er wordt al jaren getest op drugs bij bestuurders.

 • werner cerisier

  Kan men hier geen quota opleggen? Evenveel mannen als vrouwen.

 • Patrick Rasschaert

  Elke verslaving zij het nu alcohol of andere middelen betreft kan je niet alleen oplossen. Enkel professionele hulp kan baat brengen voor zover je zelf beseft dat je verslaafd bent. Het is een proces van voortdurend vallen en opstaan maar langzaam en zeker kom je er als je zelf wil en mits professionele begeleiding. De onmiddellijke omgeving moet je ook steun genoeg kunnen verlenen en begrip opbrengen wanneer je een periode hebt dat je terug valt om je te helpen opstaan.

 • Marc Spandel

  Bewijs dat vrouwen een groter verantwoordelijkheidsgevoel hebben, minder egoïstisch ingesteld zijn en kwetsbaarder dan mannen. Hoe de mensen ook door de wetgever 'verplicht' worden om de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te respecteren... Er is en blijft het 'verschil' dat de natuur ons geeft en dat de (wettelijke verplichting) tot 'gelijkheid' onmogelijk maakt.

 • David Buy

  Klopt vrouw schamen zich sneller zullen minder snel hulp zoeken