43 procent van Belgen beveiligt smartphone of laptop niet

JL
We kiezen vaker voor een garagepoort met code en camera dan dat we onze smartphone of laptop beveiligen. Liefst 43% van de Belgen stelt op die toestellen geen wachtwoord, toegangscode of ontgrendeling via vingerafdruk in.

Het cijfer komt uit een enquête van netwerkbeveiliger SpotIT, die 1.048 Belgen ondervroeg naar aanleiding van European Cyber Security Month. Bijna de helft beschermt z'n smartphone, laptop of tablet onvoldoende, klinkt het. Van degenen die het wél doen, gebruikt 38% op al die toestellen hetzelfde wachtwoord - wat afgeraden wordt. Zelfs de digitale generatie (18 tot 34 jaar) wisselt nauwelijks of nooit van paswoord. Amper 9% van de Belgen kiest wel regelmatig voor iets anders. Bovendien heeft 22% z'n wachtwoord(en) ergens opgeschreven of opgeslagen in z'n telefoon.

"Door je smartphone niet te vergrendelen, gooi je bijna je hele leven te grabbel voor fraudeurs. Om het eenvoudig te stellen, maak ik de vergelijking met de bescherming van je woning. Wanneer je niet thuis bent, zet je toch ook je deuren niet wagenwijd open?", zegt expert Steven Vynckier. Hij raadt onder meer aan om digitale paswoordmanagers te gebruiken, zoals LastPass of KeePass. Tot nu toe doet slechts 18% dat. Nog een stap in de goede richting: lange wachtwoorden of zelfs een volledige zin waarbij je gebruikmaakt van hoofdletters, cijfers én speciale tekens. "Link ze niet aan je persoonlijke leven, want dat maakt ze voorspelbaar." (FT)Alle artikels uit de krant

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Overal verschillende wachtwoorden. Hele zinnen lang met een complexe constructie. Niet gelinkt aan je persoonlijke leven en nergens opgeslagen. En maak gebruik van digitale wachtwoordmanagers waarvan je niet weet of ze geen informatie door sturen. Geweldig advies.

 • John Stahl

  Wat voor zin heeft dat, als je toch zo dom ben om jouw leven te grabbel te gooien op sociale media. Ik heb ook geen paswoord op mijn desktop, maar wel anti-virus, anti-malware, hard- en SW-firewall en encrypted disken. En het belangrijkste, geen sociale media, + allerhande blockers. En duckduckgo als zoekmachine.

 • Peter Janssens

  Op mijn smartphone staat geen paswoord. Ik heb dan ook geen facebook of iets dergelijks en ik doe mijn banking thuis op pc. Ze kunnen de €10 opbellen naar het buitenland, naar mijn muziek luisteren en mijn gsm doorverkopen voor €50 of zo. Ze mogen hem hebben, dan heb ik een goed excuus om een nieuwe te kopen.

 • Peter Buyck

  Vooral het gedrag van sommigen draagt niet bij tot de veiligheid en niet dergelijke artikels die oproepen tot waakzaamheid. We denken dat onze smartphone of laptop onfeilbaar is... Wie doet de moeite om beveilingssoftware te installeren? Sommige aanbieders leveren zelfs een volume aan licenties: één aankoop, tien toestellen beveiligen tegen phising, ransom ware, ...

 • Max Jacobs

  Virusscanners een miljarden business?? De meeste programma's zijn gratis en de standaard windows anti-virus is al behoorlijk goed.