40 jaar geleden waren 'De Collega's' niet overal populair: "2 miljoen kijkers amuseren is onze taak niet”, zeiden BRT-piefen

Dwarsligger Jean De Pesser, drankorgel Philemon Persez en de lispelende secretaresse Kris Berlo: het zijn iconen van de Vlaamse tv. Geweldig ook om deze 'Collega's 1.0' terug te zien in de 2.0-versie. "De straten en cafés waren leeg als 'De Collega's' werd uitgezonden, frituren pasten hun openingsuren aan", zeggen Jaak Van Assche (78), René Verreth (78) en Agnes De Nul (63). "Maar we waren té populair voor de openbare omroep."

15 reacties

 • Jean Wachtelaer

  6 maanden geleden
  De realiteit binnen de Belgische administratie was véééél erger dan wat bij de Collega's getoond werd.
 • GEERT ENGELS

  6 maanden geleden
  De beste serie die er ooit is geweest. Veel straffer dan die zogenaamde kampioenen.
 • Jimmy Vanderhaegen

  2 jaar geleden
  Er zijn er veel die kritiek hebben op de film. Maar een remake maken kon eenvoudigweg niet. Heel wat acteurs zijn overleden. En de zeventig, tachtig of zelfs negentigjarige overblijvers kun je nog moeilijk op een bureau zetten. Bovendien is die tijdsgeest ook voorgoed weg. De Collega's 2.0 is een goede film, maar de knipoog naar het verleden vind ik persoonlijk veel te miniem gedaan om een eerbetoon te zijn. De oud-collega's zijn amper te zien op Van Hie en de Pesser na....
 • Bert Camps

  2 jaar geleden
  Haha de eerste keer dat ik kabouter kwebbel zag, wist ik meteen dat is ons kriske van De collega’s. Haja De collega’s, nostalgie alom. Dat deuntje, die begingeneriek, dat decor, die personages, dat acteertalent,... dat is cultureel erfgoed, dat probeer je niet in een nieuw kleedje te steken, lukt je in de verste verte niet. Dus ik vrees dat die 2.0 nu al gedoemd is om te mislukken. Verheyen blijf bij jouw leest en bij jouw kampioenen, voor iets anders ben je niet weggelegd.
 • ivan lindekens

  2 jaar geleden
  was zo razend populair omdat heel veel mensen wel iemand herkende vanuit de tv reeks.
 1. PREMIUM

  Gene Thomas heeft weinig te vrezen na uit de hand lopen optreden

  Ben je als artiest verantwoordelijk voor de uitlatingen van je publiek? Het optreden van Gene Thomas - op de zomerbar aan het kasteel van Laarne - werd geboekt via het officiële artiesten- en evenementenbureau Globe Entertainment. "In de algemene voorwaarden van onze contracten staat dat de organisatie dient te beschikken over alle nodige vergunningen, vereist om een evenement veilig te organiseren", stelt zaakvoerder Ilia Beyers. Advocaat Griffin Verept, gespecialiseerd in het contractenrecht, verduidelijkt. "Partijen zijn vrij om te bepalen wat ze willen in een contract, maar vandaag de dag kan een evenement uiteraard pas georganiseerd worden als het voldoet aan alle veiligheidsmaatregelen inzake corona. Als het contract bepaalt dat de organisatie verantwoordelijk is voor de veiligheid en men oordeelt dat de coronamaatregelen daaronder vallen, dan lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat een artiest schuld kan treffen bij de niet-naleving ervan door het publiek." Gene Thomas heeft dus weinig te vrezen, maar toch heeft hij het er volgens zijn platenfirma moeilijk mee dat men ook hem met de vinger wijst.