4 keer zoveel studenten met faalangst: “Faalangsttrainingen leken wel Tomorrowland: alles meteen volzet”

Studenten in de aula van de Gentse universiteit.
Wouter Van Vooren Studenten in de aula van de Gentse universiteit.
Steeds meer studenten kampen met ernstige faalangst. Aan de UGent volgen dit jaar 750 studenten een training om daarmee om te leren gaan - dat zijn er vier keer zoveel als vijf jaar geleden. Ook op andere universiteiten is de nood aan extra begeleiding groot.

9 op de 10 studenten hebben last van examenstress, zo blijkt een een enquête van Teleblok. 17% heeft geen idee hoe ze met die stress moeten omgaan. "Dat cijfer verbaast me niet", zegt Sarah Vermeersch, psychologe aan de afdeling studieadvies van de UGent. "De faalangsttrainingen leken dit academiejaar wel Tomorrowland: alles was meteen volzet." 

In totaal volgen 750 studenten aan de UGent cursussen rond onder meer faalangst, uitstelgedrag en efficiënt studeren. "Ook het team dat hen bijstaat is uitgebreid: vijf jaar geleden organiseerden twee psychologen de trainingen, nu zijn het er vijf én moeten we nog een beroep doen externe trainers. Voor steeds meer studenten is de overgang van het secundair naar de universiteit te groot. Het vergt een andere aanpak en dat brengt stress met zich mee."

Aan de KU Leuven is er een psychotherapiegroep voor de studenten die het zwaarst te lijden hebben onder hun faalangst. Daarin zitten elk semester 50 jongeren. "We organiseren ook infosessies en workshops en zien het aantal deelnemers daar stijgen", zegt Kathleen Vleugels van de KU Leuven. 

Ook de universiteiten van Antwerpen en Hasselt begeleiden studenten met faalangst steeds intensiever. En dan zijn er nog velen die hun probleem niet aanpakken, zegt Majken Klomp van de UHasselt. "Voor de infosessie was de interesse erg groot. Maar nadien heeft een groot deel afgehaakt: vaak zijn studenten ook bang om hun eigen angst onder ogen te zien."Alle artikels uit de krant

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hugo Bavré

  De reacties stellen mij tevreden. Velen leggen de vinger op de wonde. De basis voor de kinderen is veelal weg, kinderen zijn niet meer de eerste prioriteit inzake opvoeding, geld verdienen is de eerste topprioriteit. Ik ken verschillende kinderen die mochten studeren aan de Unief, maar moesten eerst hun job doen in de zaak van hun ouders. Altijd geslaagd, nooit een tweede zit. Voor velen is het frivole studentenleven de voornaamste bezigheid en die hebben dan faalangst voor de examens.

 • Jean Blanquart

  nochtans is de oplossing eenvoudig (hanteer ik al 38 jaar voor studenten): wanneer je je inschrijft in het hoge ronderwijs en je wilt je diploma halen, dan is het afleggen van examens het belangrijkste werktuig om dat diploma te halen! je schrijft je vrijwillig in (normaliter toch), je weet dus waar je voor staat, dan is stress absoluut zinloos! q.e.d. anders moet je je niet inschrijven!

 • Guido van driel

  Wat een klucht zeg ! Als je ze bezig ziet op festivals en in bepaalde steden. Ze zouden beter wat meer studeren er zou heel wat minder faalangst zijn.

 • Thierry Vansweevelt

  Tja ze willen dan ook iets dat a) ze misschien niet graag doen b) wellicht te hoog gegrepen is c) geen werk biedt d) hun ziek maakt van de stress. Ze hebben zekf gekozen voor unief. Noch markt noch overheid dwingt hen want ze kunnen evengoed hogeschool doen en meteen leerkracht of verpleger of boekhouder worden.

 • Henri Troyat

  Tot hun 18 moet het inderdaad altijd plezant zijn. Ook niet vergeten dat vele kinderen gewoon slecht onderwijs krijgen van leerkrachten die hun vak niet beheersen. Deze cocktail is dodelijk voor jonge mensen. Vandaar.