Exclusief voor abonnees

3.800 incidenten met implantaten maar weinig bereidheid om er iets aan te doen: "Beter dat patiënt niet weet wat in zijn lijf zit"

Archiefbeeld van een pace maker.
Getty Images/Science Photo Libra Archiefbeeld van een pace maker.
Pacemakers, heupprothesen en defibrillatoren: voor miljoenen mensen zijn ze onmisbaar. Alleen blijkt uit gegevens van onderzoeksjournalisten - de 'Implant Files' - ook dat er de voorbije jaren duizenden incidenten waren met onbetrouwbare en laks gecontroleerde implantaten. En die mogen blijkbaar niet aan de grote klok hangen. Drie patiënten getuigen over hun lijdensweg. “Als ik gestorven was, zou mijn familie nooit van een fout geweten hebben”, zegt Erik Eyckmans, die een halfjaar met een uitgeschakelde defibrillator rondliep.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ine En Maarten Rayen-Schuurmans

  De nieuwe Medical Device Regulation die van kracht gaat vanaf mei 2020 is er niet voor niets gekomen. Denk maar aan het PIP schandaal of incidenten met implantaten. Europa moest ingrijpen en heeft een nieuwe wetgeving gepubliceerd die binnenkort van kracht zal zijn.

 • Jos Vanhoedenaghe

  Mogen wij misschien ook eens weten hoeveel operaties in dezelfde periode uitgevoerd werden dat zou een beter zicht geven op een overweldigende paginatitel.

 • Norbert Corten

  Hoe gaat onze minister van gezondheid dit oplossen ?

 • Hilde Eykens

  Het ziekenhuis is een fabriek geworden en de ene moet er voor den andere zwijgen.

 • pol van de velde

  Wanneer ze een netje waar citroenen in verpakt zijn zelfs goedkeuren als implantaat zegt dat veel over diegenen die dit moeten goedkeuren. En chirurgen zijn er in alle maten en gewichten, goede en slechte vakmensen. probleem is dat procederen tegen de uitwassen zééééééér lang duurt en door rechters (ze aanzien de dokters als gelijken) meestal naar de prullenmand worden verwezen.