Kandidaat-studenten nemen deel aan het toelatingsexamen voor geneeskunde in Brussel afgelopen zomer.
Volledig scherm
Kandidaat-studenten nemen deel aan het toelatingsexamen voor geneeskunde in Brussel afgelopen zomer. © Photo News

286 studenten die slaagden voor toelatingsproef geneeskunde stappen naar rechter omdat ze niet mogen starten

Een huisarts uit Aalter wil samen met studenten naar de rechter stappen, om het "discriminerende" toegangsexamen geneeskunde te betwisten. 286 Vlaamse jongeren slaagden voor die proef, maar mogen de opleiding niet aanvatten omdat het quotum bereikt is. In Wallonië mogen wel álle geslaagde studenten starten.

53 reacties

 • JFC Vansevenant

  3 jaar geleden
  Aan Mark Devos. Dit bewijst alleen maar dat Vlaamse politici die dergelijke wetten/regels aan Vlamingen opleggen heel wat dommer zijn dan hun Waalse collega's ....
 • Ghijs Elvan

  3 jaar geleden
  Als de overheid geen budget heeft om meer dan X aantal artsen te betalen, dan heeft het ook geen zin om meer dan X aantal artsen deel te laten nemen aan de opleiding. Uiteindelijk wordt een groot deel van het inkomen van de arts door de overheid betaald, want de patient betaalt hier bijna niets. Het gaat dus niet enkel over de kost van de opleidng, maar ook over de vergoeding die de arts krijgt tijdens de actieve loopbaan waarvoor er voldoende budget moet zijn.
 • Filip De Ridder

  3 jaar geleden
  Ik vraag me af of studenten die uiteindelijk in hun jarenlange studie slagen, de vrije keuze hebben over de regio (Wallonië/Vlaanderen/Brussel) waar ze zich vestigen. Zo ja, dan moet het quota op zijn minst nationaal geregeld worden. Blijft natuurlijk de problematiek vd niet-Belgische studenten: vestigen die zich in BE, dan horen die in het nationaal quotum. Vertrekken die echter, dan mag je die niet meetellen...
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Dat de Vlamingen niets mogen en de Walen alles ligt niet aan de Walen maar aan de Vlaams gezinde partijen. Deze die vinden dat het Vlaamse volk toch maar gepeupel is. En zolang dat volk op hen stemt krijgen ze nog gelijk ook.
 • rita vdbergh

  3 jaar geleden
  Ik denk dat de jongeren veel inteligenter zijn dan vroeger. Toen waren jongeren die verder studeerden in een minderheid, nu studeert iedereen hoger onderwijs, positief zou je denken, maar er zijn heel weing bij die een technische richting volgen of in de zorgsector willen werken. Veel die wel afstuderen maar hun latere job niet aankunnen en gevolg burn out. Aan goed geschoold technisch personeel is er een tekort en zullen de goed verdieners worden in de toekomst.
 1. Een ongeval door de laaghangende zon: wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?
  Independer

  Een ongeval door de laaghangen­de zon: wie is aansprake­lijk bij een kop-staartbot­sing?

  Het is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens het autorijden: de zon hangt tegenwoordig een pak lager dan tijdens de zomerperiode. Dat vermindert bij momenten serieus de zichtbaarheid van de weg. Koppel dit aan het drukke spitsverkeer en het risico op een kop-staartbotsing in de file is nu een stuk hoger. Ben jij betrokken bij zo'n ongeval? Dan is het soms lastig te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Independer.be zet daarom 4 mogelijke kop-staartbotsingen op een rij.
 2. "Wellicht meer volk op evenementen"
  PREMIUM

  "Wellicht meer volk op evenemen­ten"

  Er komt wellicht een versoepeling voor de evenementen, uiterlijk tegen september. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in VTM Nieuws. Hij bevestigde daar dat de Nationale Veiligheidsraad woensdag een versoepeling voor de evenementensector zal bespreken. "Dat is de voornaamste reden waarom een nieuwe Veiligheidsraad is bijeengeroepen", aldus Jambon, die de sector tegen 15 juli meer duidelijkheid beloofde. "Alle soorten evenementen, zowel culturele als sportieve, zullen besproken worden."
 1. PREMIUM

  Zestiger eist via kort geding tests op antistof­fen in apotheken

  Een zestiger heeft gisteren een kort geding aangespannen voor de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg om te eisen dat serologische tests beschikbaar komen in Belgische apotheken. Dat meldt de advocaat van de man, Philippe Vanlangendonck. Een serologische test gaat na of er antistoffen tegen het coronavirus in het bloed aanwezig zijn. Het kort geding wordt gepleit op 23 juli. De zestiger heeft zowel de federale regering als het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) gedagvaard. Het FAGG verbood de verkoop van de tests einde maart voor zes maanden om te vermijden dat negatieve resultaten fout zouden worden geïnterpreteerd. "In Frankrijk zijn deze snelle tests vanaf vandaag wel beschikbaar in de apotheek", zegt Vanlangendonck. "Belgische bedrijven maken die tests. Mijn cliënt, een risicopatiënt, wil er toegang tot hebben, zonder dagenlang te moeten wachten op de resultaten."
 2. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 3. Veroordeelde rechts-extremist op eerste rij bij 11 juliviering
  PREMIUM

  Veroordeel­de rechts-extremist op eerste rij bij 11 julivie­ring

  Op de eerste rij bij de herdenking van de Guldensporenslag in Kortrijk vrijdag zat, tussen allerlei prominenten, een Franse rechts-extremist met een strafblad. Aurélien Verhassel had een zitje naast Dries Van Langenhove (VB), die hem als "een vriend" omschrijft. Zaten ook op de eerste rij: Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Verhassel komt uit Rijsel, een stad die in een ver verleden deel uitmaakte van het graafschap Vlaanderen. Vorig jaar is hij in beroep veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan 6 effectief. Hij sloeg twee mannen van vreemde origine werkonbekwaam, al stelde de rechter geen racisme vast. Tussen 2003 en 2013 liep hij nog zes veroordelingen op. Onder meer voor huisvredebreuk nadat hij een groot spandoek aanbracht op het dak van het hoofdkwartier van de Franse Parti Socialiste als protest tegen het homohuwelijk. In Duitsland liep Verhassel een veroordeling op voor 'bezit en invoer van explosief materiaal'. Van Quickenborne wil ervoor zorgen dat mensen als Verhassel niet meer op de eerste rij belanden: "Dat beeld is schabouwelijk voor de stad." (DM)
 4. Vaak zo wijs, soms zo onverstandig
  PREMIUM

  Vaak zo wijs, soms zo onverstan­dig

  Zonder morren hebben de Belgen dit weekend de mondmaskerplicht in winkels gerespecteerd. Sommigen vergaten een mondkapje op te zetten, maar dan haalden ze het snel in de auto of kochten er eentje ter plaatse. Handelsfederatie Comeos kreeg geen meldingen van incidenten. Maar hoe verstandig de meesten zich ook gedragen, er blijven ook beelden opduiken van Belgen die het mínder verstandig aanpakken. Zo werd een optreden van Gene Thomas in het Oost-Vlaamse Laarne (foto onder) stilgelegd omdat bezoekers zich allesbehalve aan de coronamaatregelen hielden. Ze zongen luidkeels mee, dansten uitbundig en hingen over elkaars schouders - en dat zonder mondmaskers.