286 studenten die slaagden voor toelatingsproef geneeskunde stappen naar rechter omdat ze niet mogen starten

Kandidaat-studenten nemen deel aan het toelatingsexamen voor geneeskunde in Brussel afgelopen zomer.
Photo News Kandidaat-studenten nemen deel aan het toelatingsexamen voor geneeskunde in Brussel afgelopen zomer.
Een huisarts uit Aalter wil samen met studenten naar de rechter stappen, om het "discriminerende" toegangsexamen geneeskunde te betwisten. 286 Vlaamse jongeren slaagden voor die proef, maar mogen de opleiding niet aanvatten omdat het quotum bereikt is. In Wallonië mogen wel álle geslaagde studenten starten.

Wie slaagt voor de toelatingsproef om arts te worden, is sedert vorig jaar niet zeker dat hij aan de opleiding kan beginnen. De Planningscommissie van de FOD Volksgezondheid bepaalt hoeveel studenten er in het eerste jaar starten. Zo wil de overheid vermijden dat er te veel dokters zijn voor te weinig RIZIV-nummers. Vlaanderen houdt zich aan die limiet, waardoor 286 geslaagde studenten toch geen geneeskunde mogen studeren. Enkel de 1.205 Vlaamse studenten met de hoogste score zijn zogezegd 'gunstig gerangschikt'. Wallonië doet dat niet: daar mogen álle geslaagde studenten een plaatsje in de aula zoeken, quotum of niet.

Onrechtvaardig en discriminerend, vindt Karel De Crem, huisarts in Aalter. Hij wil de ongelijke behandeling juridisch aanklagen, samen met zo veel mogelijk van de gedupeerde studenten. "Ze zijn geslaagd en mogen niet starten, terwijl het elders in het land wél kan: dat is nog nooit gebeurd."

In afwachting van de quota voor de komende jaren vraagt hij dat alle geslaagde aspirant-studenten alsnog toegang krijgen tot de studies geneeskunde, "aangezien ze hun bekwaamheid al hebben bewezen". Ook huisartsenvereniging Domus Medica spreekt over ongelijkheid tussen Vlaamse en Waalse studenten en vraagt de regering om daar iets aan te doen.

“Als álle studenten mogen starten in Wallonië, dan hier ook”: lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees.Alle artikels uit de krant

53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan Vansevenant

  Aan Mark Devos. Dit bewijst alleen maar dat Vlaamse politici die dergelijke wetten/regels aan Vlamingen opleggen heel wat dommer zijn dan hun Waalse collega's ....

 • Ghijs Elvan

  Als de overheid geen budget heeft om meer dan X aantal artsen te betalen, dan heeft het ook geen zin om meer dan X aantal artsen deel te laten nemen aan de opleiding. Uiteindelijk wordt een groot deel van het inkomen van de arts door de overheid betaald, want de patient betaalt hier bijna niets. Het gaat dus niet enkel over de kost van de opleidng, maar ook over de vergoeding die de arts krijgt tijdens de actieve loopbaan waarvoor er voldoende budget moet zijn.

 • Filip De Ridder

  Ik vraag me af of studenten die uiteindelijk in hun jarenlange studie slagen, de vrije keuze hebben over de regio (Wallonië/Vlaanderen/Brussel) waar ze zich vestigen. Zo ja, dan moet het quota op zijn minst nationaal geregeld worden. Blijft natuurlijk de problematiek vd niet-Belgische studenten: vestigen die zich in BE, dan horen die in het nationaal quotum. Vertrekken die echter, dan mag je die niet meetellen...

 • Gino Denil

  Dat de Vlamingen niets mogen en de Walen alles ligt niet aan de Walen maar aan de Vlaams gezinde partijen. Deze die vinden dat het Vlaamse volk toch maar gepeupel is. En zolang dat volk op hen stemt krijgen ze nog gelijk ook.

 • anna vandenberg

  Ik denk dat de jongeren veel inteligenter zijn dan vroeger. Toen waren jongeren die verder studeerden in een minderheid, nu studeert iedereen hoger onderwijs, positief zou je denken, maar er zijn heel weing bij die een technische richting volgen of in de zorgsector willen werken. Veel die wel afstuderen maar hun latere job niet aankunnen en gevolg burn out. Aan goed geschoold technisch personeel is er een tekort en zullen de goed verdieners worden in de toekomst.