Exclusief voor abonnees

283 miljard euro op spaarboekjes, maar helft Belgen heeft amper financiële reserve

thinkstock
Nooit eerder stond er zoveel geld - 283 miljard euro - op de Belgische spaarboekjes en toch geeft de meerderheid van de Belgen aan dat het spaarvarken niet dik genoeg is om drie maanden te overbruggen. Een grote, onverwachte uitgave? Onmogelijk voor één op de drie. "Corona zal de kloof tussen arm en rijk nog groter maken", voorspellen economen. Welke groepen zien zij op termijn in de problemen komen?

Je hebt 7% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

185 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marko Decandt

  Is een kwestie van niet boven je stand te leven, om spaargeld te bezitten. Wij kijken niet naar anderen om te beslissen wat we willen bezitten of willen doen. Toch komen wij niets te kort. Ik ben 39 jaar en we hebben net een 6 cijferig spaarbedrag bereikt.

 • guy Dhondt

  De Belg kan amper nog sparen, wel ik verschiet daar niet van, de luxe kent geen grenzen meer, gewone werkmensen gaan meerdere keren op reis per jaar, ze gaan ook uiteten op restaurant, rijden ook met chique autos, welnu tot voor 30 jaar geleden was op restaurant gaan voor de elite en betere klasse, kortom mensen die het konden betalen,idem met luxewagens, vroeger kon men gaan werken met de fiets of de trein, nu krijgen ze mercedessen bmws of audis cadeau als bedrijwswagens, en nog zijn ze niet

 • Willy De Vidts

  Een verpleger die na 4 jaar studie en onbetaalde stages begint te werken krijgt een brutowedde van 2.400 €. Netto krijgt hij amper 1760 € in handen. Hoe kan je daarvan leven en nog sparen ook.

 • Ian Vandenbossche

  Dat spaargeld doet de Vlaamse regering watertanden. Jambon(nva) en Hilde Crevits(cd&v) proberen ins te overtuigen om onze spaarcentjes in de Economie te steken in risico(!!) aandelen. Zo worden ceo’s en beheerders van bedrijven(waaronder veel politici) nog rijker en wij looen het risico. Zie wat jaren geleden gebeurde met de Arco aandelen, toen was ex premier Dehaene dikbetaalde voorzitter van Dexia... En de kleine christelijke spaarders zijn hun zuurverdiende centen kwijt...

 • Eddy Vermeulen

  En hoeveel miljarden van deze 283 miljard zijn nog effectief beschikbaar? Hoeveel is er belegd en/of verdwenen?