Exclusief voor abonnees

26 keer loos alarm over Hitler, kritiek van de CIA en een PS-adviseur die spion bleek: België heeft op één na oudste geheime dienst ter wereld

De Staatsveiligheid begint als een kleine dienst, maar groeit snel uit tot een heuse administratie. In februari 1943 zijn 88 personen in dienst voor heel wat papierwerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving de afdeling Inlichtingen alleen al meer dan 150.000 pagina's uit bezet België.
RV De Staatsveiligheid begint als een kleine dienst, maar groeit snel uit tot een heuse administratie. In februari 1943 zijn 88 personen in dienst voor heel wat papierwerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving de afdeling Inlichtingen alleen al meer dan 150.000 pagina's uit bezet België.
Welk land heeft de op één na oudste inlichtingendienst ter wereld? Geef toe: er zijn slechtere quizvragen. Zeker als we u verklappen dat het antwoord België is. In het nieuwe boek 'Geheim België' schetst historicus Kenneth Lasoen de geschiedenis van de geheime diensten in ons land.

Je hebt 4% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.