De Staatsveiligheid begint als een kleine dienst, maar groeit snel uit tot een heuse administratie. In februari 1943 zijn 88 personen in dienst voor heel wat papierwerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving de afdeling Inlichtingen alleen al meer dan 150.000 pagina's uit bezet België.
Volledig scherm
PREMIUM
De Staatsveiligheid begint als een kleine dienst, maar groeit snel uit tot een heuse administratie. In februari 1943 zijn 88 personen in dienst voor heel wat papierwerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving de afdeling Inlichtingen alleen al meer dan 150.000 pagina's uit bezet België. © RV

26 keer loos alarm over Hitler, kritiek van de CIA en een PS-adviseur die spion bleek: België heeft op één na oudste geheime dienst ter wereld

Welk land heeft de op één na oudste inlichtingendienst ter wereld? Geef toe: er zijn slechtere quizvragen. Zeker als we u verklappen dat het antwoord België is. In het nieuwe boek 'Geheim België' schetst historicus Kenneth Lasoen de geschiedenis van de geheime diensten in ons land.

0 reacties

 1. PREMIUM

  Eerst wel, dan niet en nu toch quarantai­ne voor wie uit 'oranje zone' komt

  Verwarrende communicatie over de kleurencodes voor terugkerende toeristen: nadat in het begin was gezegd dat wie uit een 'oranje zone' kwam zich moest laten testen en in quarantaine moest, bleek dat plots niet meer nodig. Op diplomatie.belgium.be stond enkel nog dat reizigers 'extra waakzaam' moesten zijn op symptomen. Tot dat gisteren weer aangepast werd: wie uit een oranje zone - zoals Luxemburg en Kroatië - komt, wordt toch gevraagd in quarantaine te gaan en zich te laten testen. "De boodschap is nog steeds dezelfde, maar de formulering is aangepast", is de uitleg in regeringskringen. "Het is geen verplichting, maar het wordt wel aangeraden. Er wordt een beroep gedaan op de burgerzin van de reizigers." Voor alle duidelijkheid: er geldt géén reisverbod naar oranje zones. Malta is intussen ook geen rode zone meer voor vertrekkers, het valt onder code oranje.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?