26.000 vacatures offline gehaald omdat ze niet ingevuld raken

Foto ter illustratie.
Thinkstock Foto ter illustratie.
Bijna 26.000 vacatures bij de VDAB - of 9% - zijn vorig jaar geannuleerd, omdat bedrijven ze simpelweg niet ingevuld krijgen. In de eerste zes maanden van dit jaar werden alweer 14.690 van de 148.570 vacatures teruggetrokken.

Waar er vijf jaar geleden ongeveer negen mogelijke kandidaten waren per vacature, zijn dat er vandaag nog maar vier. "En dat leidt tot steeds meer geannuleerde vacatures bij de VDAB", zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), die de cijfers opvroeg. In 2018 waren er niet minder dan 287.188 vacatures aangemeld bij de VDAB, een stijging met 60% in vier jaar tijd. Maar bijna 26.000 daarvan werden dus van de site gehaald zonder dat ze ingevuld werden. 

Het terugtrekken van vacatures steeg de voorbije vier jaar sneller dan het aantal vacatures zelf: met liefst 78%. "Bij zowat drie vierde van de geannuleerde vacatures gaat het om knelpuntberoepen: vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen, bouwarbeiders, keuken- en horecapersoneel en schoonmaaksters. Werkgevers vinden gewoon geen geschikte kandidaten. De arbeidskrapte kost dus jobs en economische groei", aldus Bothuyne.

Hij wijst er nog op dat de meest gegeerde profielen niet per definitie een hoge scholing vergen. "We kunnen dus, mits aangepaste begeleiding, relatief snel nieuwe mensen klaarstomen voor deze functies. Dat is dan ook een prioritaire opdracht voor VDAB: meer en betere knelpuntopleidingen." (IVDE)Alle artikels uit de krant

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wauter Bols

  Vele vacatures staan er ook meermaals op, ook via verschillende interim/selectie kantoren. Er is nog aanbod genoeg, als men eerst eens bij de categorie 50+ kijkt. Dubbels opkuisen en zich wat flexibeler opstellen en een groot deel van het probleem is opgelost.

 • frank fransen

  vele van deze vacatures zijn dan ook meermaals terug te vinden, ééntje van het bedrijf zelf en nog eens zelfde vacature van alle interim kantoren. wanneer zal me eens met echte cijfers komen. waarom hebben de vrienden van de pers geen zin om dit eens te onderzoeken? mag men de echte cijfers niet kennen

 • Evita Van Goethem

  Ik zou niet liever willen dan me laten omscholen tot verpleegkundige. Maar met 4 kinderen krijg ik dan een uitkering die 800 euro lager ligt dan wanneer je werkt. Je hebt geen vakantiegeld, geen eindejaarspremie, geen maaltijdcheques of verzekering. Ik ben bereid om er iets voor op te offeren maar het moet houdbaar blijven ook he.

 • Ricardo Cours

  Het is niet dat de mensen niet willen werken, maar niet tegen een hongerloon.

 • Tim Loos

  Of gewoon omdat ze er dubbel opstaan!! Wie eens grondige zoekt op VDAB zal snel tweemaal dezelfde job terug vinden. Bedrijven laten het ook na om VDAB op de hoogte te brengen dat de job werd ingevuld door rechtstreekse aanwerving. Hoog tijd om de VDAB database eens grondig op te kuisen. Het is zoals de gehandicaptenkaart. Kaarten voor mensen die meer dan 100 jaar zijn of die nooit werden binnen geleverd. Controle totaal afwezig!