Psychotherapeut Lut Celie: “Het hoofd stáát niet los van het hart. In het onderwijs wordt dat nog te weinig zo gezien.”
Volledig scherm
PREMIUM
Psychotherapeut Lut Celie: “Het hoofd stáát niet los van het hart. In het onderwijs wordt dat nog te weinig zo gezien.” © © VRT Lies Willaert

25 Vlamingen over hoe ons onderwijs beter kan (deel 3): “Lerarentekort in Vlaanderen? Leen eens een Waal”

Ons hoogste goed krijgt straks weer de boekentas om, maar hoe bieden we onze kinderen de beste schoolkansen? Het onderwijs in Vlaanderen is aan herziening toe als we de prestatiecurves en bevindingen van leerlingen, leraren en directies onder ogen zien. Wij vroegen 25 mensen om één fundamentele hervorming. 'Ministers van Onderwijs ad interim', een hele week lang, met hún voorstel.

15 reacties

 • René Mertens

  2 jaar geleden
  Mijn dochter heeft diploma van leerkracht. Was al die interims zo beu als koude pap. En zo waren en zijn er veel. U bent gewoon de vloermat van die oude omhooggevallen leerkrachten (voornamelijk vrouwen) die een gans jaar dodelijk ziek zijn om plots veertien dagen voor het groot verlof genezen te zijn. En als interim mag je dan ophoepelen en sta je daar met lege handen. Werkt nu al bijna 20 jaar bij Renmans en voelt zich daar heeeeel goed. Denk goed na eer je aan een interim begint.
 • Bert Verplanken

  2 jaar geleden
  Er zijn teveel mensen met ‘visies’, ideetjes, meningen in het onderwijs. Teveel verschillende niveaus. Coordinatoren, verantwoordelijken, beleidsondersteuning, zorgverstrekers, pedagogen, directies, scholengroep, adviesraden, samenwerkingsverbanden, scholengemeenschappen...hoeveel % van de mensen in 1 van deze niveaus geeft eigenlijk zelf nog les? (Excl les aan leerkrachten). Ze zijn voeling met werkvloer kwijt en houden zich enkel nog met de papieren/administratieve school.
 • JAN krommentak

  2 jaar geleden
  De politiek demoraliseert nu al jaren de leerkracht , te veel verlof vaste benoeming enz zo bespeelde zij jaren lang de media het was een schande hoe zij bevoordeeld werden dus schafte men alle voordelen af en legde men maatregelen op zoals waarderingen gekoppeld aan loon en straffen en het stopt niet en nu is men verbaast ? bij diensten voor de burger is makkelijk in te grijpen door de politiek maar binnen afzienbare tijd zullen de gevolgen zichtbaar worden na 30 jaar besparing !
 • paul vdkerckhove

  2 jaar geleden
  Waarom Frans leren ? Omdat het een grote cultuur-en handelstaal in Europa en daarbuiten is en niet enkel van de Walen hee ?
 • François Nuyts

  2 jaar geleden
  En steeds meer en meer specialisten en andere hoogopgeleiden komen dagelijks eens zeggen hoe het allemaal moet . De bomen zijn door het bos al lang niet meer te zien hoor . Wie gaat (kan) er hier nog een beleid voeren als alles steeds tot op het bot afgebroken wordt vraag ik mij af . Pleisters op houten benen is men al vele jaren aan het proberen , maar dat dit niet werkt is al wel langer duidelijk .
 1. Leger start intern onderzoek naar wantoestanden in Marche-les-Dames
  PREMIUM

  Leger start intern onderzoek naar wantoestan­den in Mar­che-les-Da­mes

  "We tolereren geen wantoestanden", zegt de nieuwe legerbaas Michel Hofman over de incidenten in het trainingscentrum voor paracommando's in Marche-les-Dames die 'De Morgen' vorige week onthulde. "Niet gisteren, niet vandaag en zeker niet morgen." In samenspraak met minister van Defensie Philippe Goffin (MR) startte hij eenintern onderzoek op. "We gaan ons niet verstoppen achter de juridische procedures die lopen. Het intern onderzoek moet de feiten blootleggen en aantonen welke lessen we kunnen trekken", zei Hofman tijdens zijn eerste optreden in het parlement. Sinds vrijdag leidt hij het leger. 'De Morgen' onthulde op basis van getuigenissen en documenten hoe rekruten in Marche-les-Dames al jarenlang regelmatig mishandeld worden door hun eigen onderrichters. Het gaat van ongeoorloofde opdrachten tot brutaal geweld. In 2016 werden bijvoorbeeld drie rekruten in elkaar geslagen door hun instructeurs tijdens een oefening. Oppositiepartij sp.a dringt aan op een extern onderzoek. (DM)
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).