Psychotherapeut Lut Celie: “Het hoofd stáát niet los van het hart. In het onderwijs wordt dat nog te weinig zo gezien.”
Volledig scherm
PREMIUM
Psychotherapeut Lut Celie: “Het hoofd stáát niet los van het hart. In het onderwijs wordt dat nog te weinig zo gezien.” © © VRT Lies Willaert

25 Vlamingen over hoe ons onderwijs beter kan (deel 3): “Lerarentekort in Vlaanderen? Leen eens een Waal”

Ons hoogste goed krijgt straks weer de boekentas om, maar hoe bieden we onze kinderen de beste schoolkansen? Het onderwijs in Vlaanderen is aan herziening toe als we de prestatiecurves en bevindingen van leerlingen, leraren en directies onder ogen zien. Wij vroegen 25 mensen om één fundamentele hervorming. 'Ministers van Onderwijs ad interim', een hele week lang, met hún voorstel.

15 reacties

 • René Mertens

  3 jaar geleden
  Mijn dochter heeft diploma van leerkracht. Was al die interims zo beu als koude pap. En zo waren en zijn er veel. U bent gewoon de vloermat van die oude omhooggevallen leerkrachten (voornamelijk vrouwen) die een gans jaar dodelijk ziek zijn om plots veertien dagen voor het groot verlof genezen te zijn. En als interim mag je dan ophoepelen en sta je daar met lege handen. Werkt nu al bijna 20 jaar bij Renmans en voelt zich daar heeeeel goed. Denk goed na eer je aan een interim begint.
 • Bert Verplanken

  3 jaar geleden
  Er zijn teveel mensen met ‘visies’, ideetjes, meningen in het onderwijs. Teveel verschillende niveaus. Coordinatoren, verantwoordelijken, beleidsondersteuning, zorgverstrekers, pedagogen, directies, scholengroep, adviesraden, samenwerkingsverbanden, scholengemeenschappen...hoeveel % van de mensen in 1 van deze niveaus geeft eigenlijk zelf nog les? (Excl les aan leerkrachten). Ze zijn voeling met werkvloer kwijt en houden zich enkel nog met de papieren/administratieve school.
 • JAN krommentak

  3 jaar geleden
  De politiek demoraliseert nu al jaren de leerkracht , te veel verlof vaste benoeming enz zo bespeelde zij jaren lang de media het was een schande hoe zij bevoordeeld werden dus schafte men alle voordelen af en legde men maatregelen op zoals waarderingen gekoppeld aan loon en straffen en het stopt niet en nu is men verbaast ? bij diensten voor de burger is makkelijk in te grijpen door de politiek maar binnen afzienbare tijd zullen de gevolgen zichtbaar worden na 30 jaar besparing !
 • paul vdkerckhove

  3 jaar geleden
  Waarom Frans leren ? Omdat het een grote cultuur-en handelstaal in Europa en daarbuiten is en niet enkel van de Walen hee ?
 • François Nuyts

  3 jaar geleden
  En steeds meer en meer specialisten en andere hoogopgeleiden komen dagelijks eens zeggen hoe het allemaal moet . De bomen zijn door het bos al lang niet meer te zien hoor . Wie gaat (kan) er hier nog een beleid voeren als alles steeds tot op het bot afgebroken wordt vraag ik mij af . Pleisters op houten benen is men al vele jaren aan het proberen , maar dat dit niet werkt is al wel langer duidelijk .
 1. Cadeautje van 65 miljoen voor ex-minnares: Koning Felipe wil sjoemelende vader Juan Carlos naar Dominicaanse Republiek verbannen
  PREMIUM
  Royalty

  Cadeautje van 65 miljoen voor ex-minnares: koning Felipe wil sjoemelen­de vader Juan Carlos naar Dominicaan­se Republiek verbannen

  Het rijk van de Spaanse koning Juan Carlos (82) is bijna uit. De bon vivant die meer dan duizend minnaressen had, een buitenechtelijk kind verwekte en op olifanten ging jagen, dreigt uit het koninklijk paleis verbannen te worden. Hij kreeg 88 miljoen euro smeergeld op een Zwitserse rekening en liet grote sommen cash geld naar Spanje komen. Hoe kwam Juan Carlos aan al dat geld, wat heeft hij ermee gedaan en hoe reageren de Spanjaarden op dit nieuwe schandaal?
 2. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.