Strafpleiter Christine Mussche
Volledig scherm
PREMIUM
Strafpleiter Christine Mussche © Bob Van Mol

25 Vlamingen over hoe ons onderwijs beter kan (deel 2): “Leerkracht moet ophouden te buizen op basis van ‘ongewenst gedrag’”

Ons hoogste goed krijgt straks weer de boekentas om, maar hoe bieden we onze kinderen de beste schoolkansen? Het onderwijs in Vlaanderen is aan herziening toe als we de prestatiecurves en bevindingen van leerlingen, leraren en directies onder ogen zien. Wij vroegen 25 mensen om één fundamentele hervorming. 'Ministers van Onderwijs ad interim', een hele week lang, met hún voorstel. “Ophouden met beoordelen en veroordelen, met bestraffen, buizen of doen zittenblijven op basis van zogenaamd ‘ongewenst gedrag’.” Bekijk hier het dossier.

51 reacties

 • Elsie Duppont

  2 jaar geleden
  De eerste vereiste: gestandaardiseerde , transparante testen en examens.
 • Walter Bar

  3 jaar geleden
  Dit is een advocate zonder kennis van zake. Je kan niet buizen op basis van gedrag. Je hebt een deel attitude, maar dit vertaalt zich in het tijdig afgeven van taken. Logisch dat een advocaat, een parasiet van de maatschappij, weer achterpoortjes probeert te zoeken.
 • Vandamk

  3 jaar geleden
  Wat is dit nu weer voor zever... Wanneer ik het vroeger bijna elke les wiskunde het uithing en de juf bijna niet aan lesgeven toekwam , toen heeft men mij gebuisd! Volledig terecht! School is ook respect tonen en discipline van de leer.ing uit naar de leerkracht! Ik kom voor mijn werk veel in scholen en dat respect is in deze tijd van "vrije opvoeding" ver te zoeken. Kinderen zijn 11-12 jaar en denken al dat ze 16-17 jaar zijn...
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Leerkrachten buizen wel degelijk omwille van ongewenst gedrag. Maar hoe dat ongewenst ingevuld wordt kan nogal variabel zijn. Dat is soms een leerling die meer kent van ICT dan zijn leraar. En dat liet merken. Of een andere die een terechte kritische opmerking maakte die een leerkracht te zwaar op de maag lag. Of soms gewoon ook het Salieri syndroom. Afgunst op de opmerkelijke talenten van een leerling.
 • Joan Vliegen

  3 jaar geleden
  Iedereen wordt beoordeeld en behandeld naar zijn of haar gedrag. Dat is normaal logisch overal en leer je ook op school. Uit dankbaarheid dat mensen u willen helpen onderwijzen houdt ge uw manieren . De speelplaats is buiten op 10u.