Exclusief voor abonnees

24.000 gezinnen hebben warmtepomp

Vorig jaar werden 4.284 nieuwe warmtepompen geplaatst - een record. Bijna 24.000 Vlaamse gezinnen hebben het groene verwarmingssysteem al. Maar om nog meer Vlamingen te verleiden, moet de minister meer ruchtbaarheid geven aan de bestaande premies, vindt CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne.

Een warmtepomp is een ecologisch alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. Zowel het Vlaams Parlement als de Vlaamse regering schuift warmtepompen naar voor om fossiele systemen te vervangen. Hoe ze werkt? "Een warmtepomp onttrekt warmte aan een bron buiten uw woning, zoals buitenlucht, grond of grondwater, en geeft ze binnen af", legt Stijn Verbeke, specialist energiezuinig bouwen bij EnergyVille/Vito uit. "Vergelijk het met een koelkast. Die koelt niet door koude lucht te verspreiden, wel door warmte te onttrekken aan de binnenlucht in je koelkast. Die warmte geeft ze via een condensor terug af aan een circuit buiten de koelkast."

Prijskaartje

In vier jaar tijd steeg de installatie van warmtepompen met 80%: van 13.327 pompen in 2014 tot 23.987 vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne opvroeg bij energieminister Tommelein (Open Vld). Een mooie stijging, maar Vlaanderen zwicht nog niet massaal voor het verwarmingssysteem. Er hangt dan ook een stevig prijskaartje aan: gemiddeld tussen 7.500 en 17.000 euro - een pak meer dan een gasketel. De overheid speelt daar wel op in: wie renoveert en een pomp plaatst, kan een premie krijgen. "Vorig jaar werden 1.447 premies aangevraagd", weet Bothuyne. "Maar dat betekent ook dat veel warmtepompen geplaatst worden zonder subsidie." Tommelein: "Wie recht heeft op een premie, vraagt die bijna altijd aan. Maar hij geldt niet voor nieuwbouw, omdat je daarbij al een minimumaandeel aan hernieuwbare energie moet voorzien."

'Gratis' warmte

De warmtepomp kent nog een prijsnadeel, merkt Stijn Verbeke van Energyville/Vito op. "Zo'n pomp onttrekt dan wel 'gratis' warmte van de buitenomgeving, ze verbruikt zelf ook elektriciteit om haar systeem draaiende te houden. Voor 1 kilowattuur aan elektriciteit die je verbruikt, krijg je 3 à 5 kilowattuur aan warmte terug. En vandaag kost elektriciteit aanzienlijk meer dan gas." Bovendien is niet elke woning geschikt voor de warmtepomp. "Een warmtepomp rendeert vooral wanneer de woning verwarmd wordt met water op lage temperatuur, zoals bij vloerverwarming. Of als de woning goed geïsoleerd is."

Een voordeel, zeker in bloedhete dagen, is dat een warmtepomp je huis ook kan afkoelen, werpt Bothuyne op. "Maar de overheid straft die functie af in de energieprestatiescore van je woning omdat ze extra energie verbruikt", weet Verbeke. "Als je bouwt of renoveert met aandacht voor zonwering en ventilatie heb je geen koeling nodig. Maar tijdens lange hittegolven - die vaker zullen voorkomen - warmt elk huis op. Je zou die koeling gewoon moeten toestaan zonder dat het je EPC-energiescore of kans op premies beïnvloedt." Minister Tommelein is het daarmee eens. "We werken aan een herziening, maar zo'n aanpassing kan niet van vandaag op morgen."

"Wie recht heeft op een premie, vraagt die bijna altijd aan. Maar hij geldt niet voor nieuwbouw" Bart Tommelein
Photo News "Wie recht heeft op een premie, vraagt die bijna altijd aan. Maar hij geldt niet voor nieuwbouw" Bart Tommelein


Alle artikels uit de krant