Exclusief voor abonnees

2019 was ook sterk goudjaar

2019 was niet alleen een grand cru-jaar voor de aandelenbeleggers: ook wie investeerde in goud, deed goede zaken. Sinds begin dit jaar steeg de waarde met zowat 21%.

Eind 2018 kon je een ons goud kopen voor 1.278 dollar (1.140 euro), gisteren stond de notering ervan op 1.515 dollar (1.350 euro). Dat is dus zowat 19% meer.

Het edelmetaal biedt geen rente, maar door het lage peil van de intresten liepen de beleggers die voor een investering in goud kozen ook weinig rente mis. Integendeel. Door de negatieve rente die institutionele beleggers moesten betalen bij de aankoop van staatsobligaties van diverse landen, waren ze vaak zelfs beter af met renteloze goudinvesteringen.

Ook een aantal centrale banken stonden aan de koperskant. In de eerste negen maanden van 2019 lagen hun aankopen volgens de World Gold Council 547,5 ton boven hun verkopen. Dat is, ondanks een verzwakking in het derde kwartaal met 'slechts' een netto-aangroei van 156,2 ton, 12% meer dan in dezelfde periode van 2018. Vooral de centrale banken van China en Rusland waren erg actief.

Het leek er overigens op dat de goudprijs pas deze zomer ontwaakte. De sterke stijging manifesteerde zich vooral vanaf juni-juli. Dat had hij te danken aan de sterke vraag van de zogenaamde ETF's, beleggingsfondsen die de bewegingen van de goudkoers volgen. In het derde kwartaal namen hun goudinvesteringen met 258,2 ton toe tot nu al een recordhoogte van 2.855,3 ton. Dat was de sterkste toename in een trimester sinds het eerste kwartaal van 2016. De groeiende belangstelling van die fondsen was in het derde kwartaal trouwens voldoende groot om de lagere vraag naar goudstaven en munten door particulieren en de lagere bestellingen van de juwelenindustrie op te vangen. De stijging van de koersen woog blijkbaar op het aankoopgedrag. (JVG)

Shutterstock


Alle artikels uit de krant