189 van de 51.600 ambtenaren ontslagen in acht jaar tijd

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Van de bijna 51.600 vastbenoemde federale ambtenaren zijn er in acht jaar tijd amper 189 ontslagen. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft opgevraagd bij de verschillende ministers. "Ofwel loopt alles perfect bij de federale overheid, ofwel zijn de regels te strikt."

Op liefst 22 van de 43 federale administraties is tussen begin 2010 en eind 2017 geen énkele vastbenoemde ambtenaar ontslagen. Bij de overige administraties werden in die periode 189 mensen de laan uitgestuurd. Op een totaal van 51.593 statutaire personeelsleden komt dat neer op een ontslagpercentage van 0,37%. Vastbenoemde ambtenaren kunnen dan ook slechts ontslagen worden in specifieke omstandigheden, na een tuchtregeling of na twee negatieve evaluaties. Wie toch de bons krijgt, kan bovendien naar de Raad van State trekken, die dan oordeelt of de procedure is nageleefd.

Niet meer van deze tijd, vindt Van Quickenborne. De wet die dat regelt, dateert uit 1937. "Ik ken geen enkel bedrijf met zulke strikte procedures. Contractuele tewerkstelling moet de standaard worden bij de federale overheid, net zoals we dat hebben afgesproken in het Vlaams regeerakkoord."

Van de 189 ontslagen ambtenaren, werkten er 145 voor de FOD Financiën, met 22.000 krachten niet toevallig de grootste administratie. (SSL)Alle artikels uit de krant

34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Mijn patroon zegt zelf dat mensen ontslaan neer komt op een nederlaag voor het bedrijf. Het is zeker geen hobby, noch een doelstelling. Het lage ontslagcijfer komt waarschijnlijk omdat ambtenaren hun werk doen? Is dat niet een veel eenvoudiger verklaring?

 • Jan Van de Velde

  Van Q kent echt niets van bedrijven! Er zijn er zeker geen die personeel aanwerven louter voor het plezier ze te ontslaan! Het zijn trouwens politici geweest die de laatste 70 jaar zonder vergelijkend examen overheidspersoneel hebben aangeworven waaraan geen behoefte was terwijl zij de statutaire werving hadden geblokkeerd. Die zijn nadien zonder examen geregulariseerd op kosten van de belastingbetaler.

 • Ludwig Vanden Boer

  Waarom is Mr Delaet geen ambtenaar geworden? Te veel competenties voor de job? Als men straks iedereen 1500 euro pensioen gaat geven dan ga ik vanaf dan ook bij de pensioenen onderaan het lijstje bengelen. Voor de rest bedoelde ik natuurlijk eco-cheques ipv dienstencheques. Ik nodig iedereen uit zelf ambtenaar te worden, ze zullen dan rap zien : elk voordeel heb z'n nadeel en ik heb ze niet limitatief opgesomd, de nadelen toch.

 • Marc Minot

  Niet meer van deze tijd zegt Quickie.. Alleen vergeet hij zijn tijd. Als het te warm wordt als politieker, gauw burgemeester worden, dat is veiliger.

 • alain lammens

  Mr Delaet, waar haalt u deze nonsens uit ? Mr Van de Velde formuleert het correct ! Waarom ben je geen ambtenaar geworden ? Was de wervingprocedure te zwaar ? En de analyse van dhr Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zou hij beter eens doen bij zijn kiezers. Laat morgen de administratie eens over aan zijn kiezers, eens kijken hoe vlug we dan in faling zullen gaan !