150 agenten verplicht naar Dossinkazerne na racismeklacht

De Dossinkazerne, waar het Holocaustmuseum huist.
Foto Legreve De Dossinkazerne, waar het Holocaustmuseum huist.
De top van de federale politie stuurt 150 agenten verplicht naar de Dossinkazerne in Mechelen. Aanleiding is een racismeklacht van een politieman tegen zijn collega's. Eerder legde een onderzoeksrechter Dries Van Langenhove zo'n bezoek aan het Holocaustmuseum op als voorwaarde.

Alles begint met een incident bij verkeerspost Reyers van de federale wegpolitie. Een agent dient daar een klacht in tegen zijn diensthoofd en collega's wegens racisme. Hij beweert dat hij gepest wordt omdat hij van allochtone afkomst is. Zo zou hij onder meer een veel ouder kastje toegewezen gekregen hebben dan zijn autochtone collega's. Hoewel de klacht geseponeerd wordt vanwege een gebrek aan bewijzen, vraagt de top van de federale politie aan Dimitri Chaussier - directeur van de wegpolitie Brabant, waaronder de verkeerspost Reyers valt - om na te denken over een actieplan rond diversiteit. Zijn oplossing: alle 150 manschappen verplichten om naar de Dossinkazerne in Mechelen te gaan. Tijdens WO II werden van daaruit meer dan 25.000 Joden gedeporteerd.

Dossinkazerne
Christophe Verbeke Dossinkazerne

Alleen heeft de onderzoeksrechter in Gent intussen dezelfde 'straf' opgelegd aan Dries Van Langenhove, oprichter van de extreemrechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden en onafhankelijk Kamerlid voor Vlaams Belang. Politiedirecteur Chaussier beslist daarop dat zijn agenten tóch niet naar het museum moeten. "Omdat we niet geassocieerd willen worden met extreemrechts", schrijft hij aan zijn troepen.

André Desenfants, één van de vier topmannen van de federale politie, heeft dat besluit nu echter 'overruled'. De 150 agenten moeten dus tóch naar de Dossinkazerne. "Omdat uit onderzoek gebleken is dat zo'n bezoek een langdurig effect heeft", zegt een politiewoordvoerster. In
 dit artikel van HLN+ lees je meer over de racismeklacht en de straf van de agenten.Alle artikels uit de krant

34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis reinquin

  Politiedirecteur Chaussier nam de meest opportune beslissing. Desenfants topper met geldingsdrang (men fluit een directeur niet openlijk terug) dacht daar anders over. Zijn naam zegt genoeg.

 • Willem Van Onsem

  Waaauwww... men krijgt een oud kastje zeg.

 • Jan Van Rompaey

  Is dat ook al een vorm van racisme ?

 • Sylvio Castro

  Het woord racisme is weer goedkoop tegenwoordig.

 • Jean Vandepitte

  Dus als je een nieuwkomer een 'oud' kleerkastje toewijst, wordt je meteen van racisme beschuldigd..... en met zo'n 'mannen' moet men een hele carrière voortdoen ??? Dat belooft !!