144 kleuters pleegden misdrijf: van diefstal tot aanrandingen

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
144 kinderen jonger dan 6 jaar hebben vorig jaar in Vlaanderen en Brussel een ’als misdaad omschreven feit’ (mof) gepleegd. Dat blijkt uit gegevens van alle parketten. Het gaat onder meer over slagen en verwondingen (29), aanranding en verkrachting (14) en drugsfeiten (5). 

Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) snuisterde in de cijfers van politie en parketten en telde voor Vlaanderen en Brussel liefst 1.257 kinderen jonger dan twaalf jaar die feiten hebben gepleegd die werden gemeld bij politie en parket. 144 zaken en evenveel daders (60 procent jongens) hebben betrekking op kinderen jonger dan zes jaar, kleuters dus. En dat gaat niet alleen over het stelen van een snoepje maar over aanranding, drugs, diefstal met geweld en slagen en verwondingen. In Brussel werden 39 feiten gerapporteerd, iets maar dan Antwerpen (33) en Oost-Vlaanderen (30).

“Voor kinderen ouder dan 12 jaar is het Jeugddelinquentierecht van toepassing, maar voor zo’n jonge kinderen natuurlijk niet. Maar ze hebben soms wel nood aan heel specifieke behandeling zoals bij kleuters die seksuele agressie plegen. Die ontnuchterende cijfers laten zien dat we er echt snel moeten bij zijn met een behandeling als het dreigt mis te gaan. Daarom wil ik artificiële intelligentie inzetten om op basis van informatie die we al hebben, sneller risico’s op verontrusting bij kinderen op te sporen”, zegt Parys die hierover een parlementaire vraag stelde aan minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Zijn kleuters überhaupt in staat tot het plegen van misdrijven? “Uit studies blijkt van wel”, zegt prof. Dr. Bie Tremmery, forensisch kinder- en jeugdpsychiater. “Richard Tremblay van de Universiteit van Montreal heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij kinderen tussen 18 maanden en 5 jaar. Ongeveer 10 procent van die groep gebruikte een ernstige vorm van geweld om aan zijn behoefte te voldoen. Daarom is het belangrijk om de risicofactoren tot gedragsproblemen in kaart te brengen en in sommige gevallen al van bij de zwangerschap een traject uit te stippelen. Voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen en Kind & Gezin hebben daar al stappen in gezet. Een jong kind met gedragsproblemen heeft recht op een behandeling in plaats van straf.”Alle artikels uit de krant

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cecarine De Smet

  Dit is een grote alarm klok.dat moet luiden!! Ouders alleszins.voor kosten.en vergoeding laten opdraaien en verplichte werkstraf laten uitvoeren

 • Nadine Abe

  De ouders vergoedingen doen betalen , ze zullen dan misschien wakker geschud worden .

 • Dominique Hermys

  Tot ze meerderjarig zijn, en zo lang ze thuis zijn draaien de ouders daar voor op.

 • els houbrechts

  En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Hoeveel scholen vragen de ouders van het slachtoffer geen klacht neer te leggen.

 • Karel Van Geel

  Laat de ouders opdraaien voor de fouten van hun kinderen maar ja wat kan je verwachten van ouders die zelf geen haar beter zijn maar zich wel verheven voelen ten opzichte van onze maatschappij.