14 keer meer bedrijven keren winstpremie uit

Minister van Financiën Alexander De Croo.
BELGA Minister van Financiën Alexander De Croo.
Het aantal bedrijven die hun winst delen met het personeel is in één jaar tijd fors toegenomen. Waar het in 2017 nog maar om 54 firma's ging, waren dat er vorig jaar 738. Met dank aan de versoepelde regels.

In het zomerakkoord van 2017 hervormde de regering-Michel de winstpremie voor werknemers. De procedure werd minder omslachtig en de premie fiscaal voordeliger. Zo moet de werkgever geen RSZ-bijdrage meer betalen en zakte de belastingvoet voor de begunstigden van 25 naar 7%. De hervorming is een schot in de roos. 

Vorig jaar keerden 738 Belgische bedrijven in totaal 92,5 miljoen euro aan winstpremies uit aan naar schatting 50.000 werknemers. "Een groot succes in vergelijking met het vorige systeem om werknemers te laten meegenieten van de winst. Want in 2016 keerden slechts 52 bedrijven zo'n premie uit, in 2017 waren dat er 54", zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). "Dit bewijst dat er nood was aan een eenvoudig en aantrekkelijk systeem." Volgens De Croo is het plafond nog niet bereikt. "De premie is relatief nieuw, veel bedrijven moeten haar nog ontdekken."

De vakbonden zien de evolutie met lede ogen aan. In hun ogen is de winstpremie vooral een doodgraver van bruto loonsverhogingen én van onze sociale zekerheid. 

“Wij zetten in op hogere brutolonen, want dat geeft zekerheid én is ook belangrijk voor je afgeleide rechten zoals pensioen, ziekteverzekering, enzovoort”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans in een reactie. “Winstpremies klinken mooi, maar op het einde van de rit zullen de werknemers zich bekocht voelen”, reageert de socialistische vakbond ABVV. “Op winstpremies betalen werkgevers geen patronale bijdragen, waardoor de financiering van onze sociale zekerheid nog meer onder druk komt te staan. Ze worden niet in rekening gebracht voor de berekening van je vakantiegeld of je pensioen. Maar dit soort voordelen wordt wel meegeteld bij de berekening van de loonkostevolutie, waardoor ze toekomstige loonmarge opeten.”Alle artikels uit de krant

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Claes

  Eén van de basis-ideeën van het communisme is dat iedereen die ergens werkt, een deel moet krijgen van de opbrengst van dat werk. Voor de doorsnee (neo-)liberaal is communisme de bron van alle kwaad. Maar als we dit concept "winstdeling" noemen, dan vinden ze dat meer bedrijven dat moeten doen (waar ik het overigens mee eens zijn, als de winstdeling eerlijk gebeurt).

 • LUCIEN MICHIELS

  Nee NEE ze moeten geen premie geven wel opslag in hun loon en dat telt wel voor als bv pensioen.

 • Jan Sierens

  Ministers schrijven veel te graag nieuwe gunst regels op hun naam. In plaats van iedereen eerlijk en gelijk te belasten maken ze het enkel ingewikkelder en vatbaarder voor misbruik.

 • Ludwig Vanden Boer

  Voor 1 ker hebben de vakbonden gelijk, verkapt loon zoals een salaris-wagen en winstdeelneming is een doodsteek voor onze SZ. De rekening zal toch moeten kloppen dus zullen anderen meer moeten betalen. Iemand werkt zich dood in een kleine onderneming, krijgt een klein loon, geen winstdeelneming en de max aan belastingen. Een ander vegeteert in een grote firma betaalt belasting op zijn loon en wordt beloond voor zijn profitariaat met belastingkorting op de winstdeelname.

 • geert calu

  en ziekte, vakantiegeld en vooral pensioen wat gebeurd daarmee?