100 dossiers met spoed doorgelicht om nieuw drama te voorkomen

Steve Bakelmans, links, wachtte al twee jaar op zijn proces.
RV, Belga Steve Bakelmans, links, wachtte al twee jaar op zijn proces.
De Antwerpse procureur-generaal controleert met spoed honderd aanslepende rechtszaken. Het hof van beroep stelde die dossiers, ook dat tegen Steve Bakelmans, op 3 juli 2018 voor onbepaalde tijd uit. De strafkamer die de dossiers zou behandelen, werd toen gesloten wegens personeelsgebrek.

De procureur-generaal wil met de extra doorlichting uitsluiten dat er nog een gevaarlijke verkrachter vrij rondloopt omdat zijn proces in beroep maar aansleept. "Eind deze week is die controle klaar", belooft woordvoerder Luc De Mot van het parket-generaal.

De honderd aanslepende zaken zijn niet enkel zedenzaken. In de nu gesloten rechtbankkamer C2 werden verkrachtingen en pedofiliezaken behandeld, maar ook drugsdossiers en oplichtingen. Het parket-generaal kan niet zeggen hoeveel zedenzaken er bij die honderd zitten. "Wij moeten de dossiers stuk per stuk bekijken. Duikt er toch een risicovolle zedenzaak op, dan brengen wij die verdachte zo snel mogelijk voor een andere kamer van het hof van beroep."

Eerste voorzitter Rob Hobin, die baas is over de 62 rechters bij het hof van beroep, blijft de sluiting van rechtbankkamer C2 verdedigen. Zijn voorganger nam die beslissing. "In de tweede helft van 2018 gingen zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters. Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen."

Gemiddeld wordt een verdachte in Antwerpen binnen de tien maanden berecht door het hof van beroep. Door de sluiting van strafkamer C2 zat Steve Bakelmans al twee jaar te wachten op zijn proces.Alle artikels uit de krant

317 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marinka Debaveye

  Schande, schande en nog eens schande!!!!!

 • Jean Lindebrings

  Moeten er daarvoor eerst zoveel slachtoffers en doden vallen ? Het kalf is niet verdronken, er zijn er duizenden verdronken eer ze aanstalten maken om die put te vullen. En dan nog, omdat ze met hun neus nogal duidelijk op de feiten gedrukt worden. Zielig !

 • Janna Boonstra

  Nu kan het opeens wel? Of gaan ze nu net zo hard werken als in het bedrijfsleven. Nou, dan hebben ze over een half jaar geen zaak meer om te behandelen.

 • Willem Van Kalsteren

  Als er 6 magistraten met pensioen gaan dan weet je dat toch lang genoeg van te voren om dan deze mensen op tijd te vervangen? De mensen zijn die spelletjes en tijdrekkerij op de rechtbank beu.

 • Cecarine De Smet

  Wel spijtig dat hiervoor iemand is vermoord geworden alvorens justitie wakker schiet!!! ik blijf erbij de rechter en Geens ontslag indienen zonder vergoeding. Zij hebben gefaald