1 op de 9 kinderen groeit op in gezin zonder inkomen

België is op het vlak van kinderen in gezinnen zonder arbeidsinkomen de slechtste leerling van de Europese klas.
thinkstock België is op het vlak van kinderen in gezinnen zonder arbeidsinkomen de slechtste leerling van de Europese klas.
Eén op de negen minderjarigen (11,8%) in ons land groeit op in een gezin zonder inkomen uit arbeid. Nergens in de Europese Unie ligt dat zo hoog, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De gezinnen krijgen wel uitkeringen, maar die liggen in ons land vaak onder de armoedegrens.

België is op het vlak van kinderen in gezinnen zonder arbeidsinkomen de slechtste leerling van de Europese klas, zo schrijft 'De Morgen'. Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Bulgarije volgen op korte afstand. In 2014, aan het begin van de regering-Michel, deden vier van die vijf landen nog slechter dan wij, maar intussen hebben zij België ingehaald. Kinderen in dergelijke gezinnen hebben 80% meer kans om in armoede te belanden.

De cijfers zijn illustratief voor de knelpunten van de Belgische arbeidsmarkt, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). Vooral in Brussel en Wallonië ligt het aantal langdurig werklozen erg hoog. Nog acuter is het hoge aantal inactieven: mensen op actieve leeftijd die niet werken en die ook niet op zoek zijn naar werk. "Op dat vlak doet Vlaanderen het ook lang niet goed." Bovendien zijn bepaalde groepen, zoals migranten en laagopgeleiden, extra kwetsbaar.

Baert pleit voor maatregelen die erop gericht zijn mensen weer aan het werk te krijgen, zoals een sterke degressiviteit van de werkloosheidsuitkering. Het idee is dat die uitkering in het begin van de werkloosheid hoger moet liggen dan nu, maar dat ze daarna gevoelig daalt. Zo zouden werklozen financieel geprikkeld worden om sneller op zoek te gaan naar een job. De VDAB zou ingeschakeld moeten worden om ook inactieven weer op de jobmarkt te krijgen. (DM)

Lees in HLN+, exclusief voor abonnees, waarom het sneller verlagen van de uitkeringen meer mensen aan het werk kan krijgen. Proef nu vier weken gratis!Alle artikels uit de krant

128 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos De Decker

  Pfff vroeger waren de mensen hier toch veel socialer. Is de huidige generatie zo egoïstisch opgevoed ?

 • LUC HUON

  Mijnheer Marco Maerten, Uw statistieken komen Van de PVDA en economie staat wel ten dienste van de mens maar als men er niets instopt , gaat er ook niets uitkomen. Waar met die mentaliteit uw 33%t belastingen vandaan komen is mij een raadsel

 • Pieter Paulus

  Hoe meer armen hoe meer geld voor cdnv en acw Acv cm en hun welzijn zuilen dat is de rede

 • lieve vanderstraeten

  En waar gaat al dat kindergeld dan naartoe. Ze hebben altijd een inkomen ofwel van de dop ofwel van het ocmw. En de sociale voordelen, niks belastingen betalen, integendeel ze krijgen belastingen terug betaald, bijna gratis stroom, water, elektriciteit, verhoogd kindergeld, en zoveel voordelen waarvan wij niks weten.

 • Rolande Verboven

  Bezin eer je begint : toch logisch dat je zonder geld je verantwoordelijkheid tov nog te maken kinderen voorop stelt !!!!