1 op de 8 werkzoekenden spreekt amper Nederlands

Foto ter illustratie.
ANP XTRA Foto ter illustratie.
Eén op de acht werkzoekenden in Vlaanderen heeft slechts een beperkte kennis van het Nederlands. Daarmee verlagen ze hun kansen om een job te vinden aanzienlijk.

Een goede kennis van het Nederlands is essentieel op de Vlaamse arbeidsmarkt. Nieuwe cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) leren dat in 89% van de vacatures kennis van het Nederlands wordt gevraagd door de werkgever. Voor Frans is dat in 21% van de vacatures het geval (vooral aan de kust, in de grensstreek en in de Brusselse rand), voor Engels gaat het om 18% en voor Duits om nauwelijks 1%. In 60% van alle vacatures in Vlaanderen wordt enkel kennis van het Nederlands verwacht.

Ook het gevraagde niveau van taalbeheersing ligt hoog. In 96% van de vacatures waarin kennis van het Nederlands wordt gevraagd, verwacht de werkgever een goede tot zeer goede beheersing van de taal. En daar durft het schoentje al eens te knellen. Terwijl bijna alle werkzoekenden in Vlaanderen in staat zijn om een mondje Nederlands te praten, geeft één op de acht aan dat ze slechts over een beperkte kennis beschikken. Een stevig nadeel in de zoektocht naar een nieuwe job. De kans dat een werkzoekende met een taalachterstand na zes maanden solliciteren nog geen job heeft gevonden, ligt 21% hoger dan gemiddeld.

Samen met collega's

Om de kennis van het Nederlands te verhogen, wil Vlaams minister Crevits de komende maanden de huidige job- en taalcoaching herbekijken. Ze verwijst daarbij naar de 'Individuele Beroepsopleiding met Taalcoaching'. Een instructeur geeft dan één of twee keer per week taalcoaching aan iemand die het Nederlands minder goed beheerst en zijn collega's. Op die manier leert de anderstalige het Nederlands dat hij nodig heeft in de job en leren zijn collega's hoe ze helder kunnen communiceren. Daarnaast bestaat er ook 'Nederlands op de werkvloer+'. Dat is taalondersteuning via VDAB waarbij werknemers en werkgevers tegen betaling gecoacht worden, telkens op maat van de organisatie. (DM)

Lees ook: Dit zijn de mensen achter de werkloosheidsstatistieken: “Ik, een profiteur? Echt niet!”Alle artikels uit de krant

38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter Martens

  Eerst een curcus Nederlands met goed gevolg afsluiten en dan pas in aanmerking komen voor werk , en ook dat iemand voor hun waarborg staat het systeem wat ook in Australië goed werkt.

 • jean-pierre rejek

  Dat hebben ze aan hun eigen te danken dat ze geen Nederlands kennen of niet willen kennen hun eigen taal is belangrijker ,voor het ocmw moet ge toch geen nederlands kunnen hé.

 • Toon Schouteden

  Vreemden die zich hier willen vestigen moeten verplicht worden om binnen het jaar het Nederlands machtig te zijn of anders terugsturen naar land van herkomst en nooit meer welkom. En voor de verdere toekomst de landsgrenzen sluiten voor migratie: we zijn al overbevolkt in Vlaanderen.

 • Vladimir De Leeuw

  't Is enkel en alleen pure discriminatie...

 • Gino Vandenheede

  Dat toont nogmaals aan de ze geen werk moeten hebben, ze willen alleen maar profiteren van het systeem, het zelfde met de kinderbijslag. Geef alleen voor de eerste twee kinderen geld.