1 op de 6 trekt zijn groot verlof in

Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.
Eén op de zes werknemers heeft zijn groot verlof tijdens de zomer of in september ingetrokken. Dat blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 723 ondernemingen. Gevreesd wordt dat werknemers dit jaar niet al hun vakantiedagen gaan kunnen opnemen.

Geplande vakanties werden tijdens de lockdown tussen maart en juni opgezegd door het verbod op niet-essentiële reizen. Intussen kan het wel weer, maar is reizen een stuk ingewikkelder geworden. Het resultaat is dat 17% van de werknemers zijn groot verlof heeft ingetrokken. "Er blijven dus nog vakantiedagen openstaan. Elke werknemer moet vóór 31 december nochtans gebruikmaken van zijn wettelijke vakantiedagen, want strikt genomen mogen er geen wettelijke vakantiedagen overgedragen worden naar het volgende jaar", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Enkel extralegale vakantiedagen kunnen worden overgedragen."

Naar volgend jaar

"Als je niet al je vrije dagen voor het einde van het jaar opneemt, verlies je in principe het recht op de resterende dagen. Veel ondernemingen zouden in het najaar overbevraagd kunnen worden voor vakantie, want een werknemer mag ook geen afstand doen van zijn verlof."

Eén op de drie ondernemers is vragende partij om het verlof dat niet wordt opgenomen over te dragen naar volgend jaar. "Dat vereist echter een aanpassing van het arbeidsrecht", zegt Mattheeuws. Eén op de vijf wil de niet-opgenomen vakantiedagen uitbetalen, maar dat is financieel geen interessante keuze voor een werknemer. Overigens blijven drie op de tien werkgevers deze zomer zelf noodgedwongen aan de slag om verloren tijd en achterstallig werk in te halen. 45% kan zich financieel geen vakantie veroorloven.

Lees ook:

Bent u een dikke egoïst als u nog op reis vertrekt? “Wacht toch maar een jaartje” (+)

Onze reporter op all-in in Ibiza: “Je krijgt minder, maar het voelt als meer omdat het zo’n deugd doet” (+)

Vijftien procent van werknemers nog tijdelijk werkloos in juniAlle artikels uit de krant

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ruben Beylemans

  Gewoon opnemen.Als je nog meer belastingen wilt betalen dan doe je dat maar.Mijn verlof staat vast en de rest zal ik ook nog opgebruiken.

 • marijke deruyck

  Je kan van alles het beste maken. Ik heb een paar weken harder en meer gewerkt, wat op zich al voldoening geeft, en geniet nu thuis tenvolle van mijn verlof - beetje niksen, beetje werken, beetje fietsen, uitslapen, opruimen, wandelen, enz..., maar geen deadlines, geen wekker. Effectief, de dingen nemen zoals ze zijn (let wel, geen synoniem van apathie !), bespaart heel wat hoofdbrekens en stress !

 • Patrick Van de Putte

  Verlof gewoon aan het opnemen en zoveel mogelijk genieten, wie weet wat er nog boven onze kop hangt!

 • Johan Bol

  Inderdaad is er een wildgroei van regelgeving eigen aan de wildgroei van overheidsinstellingen aller slag. Alles moet in regels gegoten worden en de verplichtingen houden dan versoepelingen in, uitzonderingen waarvoor er dan vergoedingen komen met daaraan gekoppeld nieuwe lasten. En om bij het jaarlijks verlof te blijven; iedereen betaald voor zijn jaarlijks verlof. Dit bedrag wordt opgepot om 2jaar later teruggegeven te worden met 50% belastingen afgehouden en iedereen is kinderlijk dankbaar.

 • Anita Van Damme

  Toch beter om vakantiedagen op te nemen tijdens de piek van de tweede golf dan de trein te moeten nemen zonder dat er een vaccin is.