1 op de 5 Vlamingen is 'kettingziek': vooral jonge vrouwen getroffen

Vooral jonge vrouwen hebben last van ‘kettingziektes’.
thinkstock Vooral jonge vrouwen hebben last van ‘kettingziektes’.
Van een keelontsteking naar een lopende neus en de griep: heel wat Vlamingen sukkelen deze winter van de ene kwaal in de andere. ‘Kettingziek’ heet het fenomeen. Eén op de vijf mensen was de afgelopen maanden al minstens twee keer ziek. En weer één op de vijf van hen herviel zelfs binnen de twee weken. "Vooral jonge vrouwen sukkelen van de ene verkoudheid in de andere keelontsteking."

Koorts, hoesten, keelpijn, spierpijn... gemiddeld gingen tussen 21 en 27 januari 198 mensen per 100.000 inwoners met griepsymptomen naar de dokter. En daarmee is de epidemische drempel voor het eerst overschreden. Zijn er deze week evenveel zieken, dan is er volgende week officieel sprake van een griepepidemie. 

Maar: het zijn niet alleen grieperigen die in de wachtzalen zitten. Ook keel- en oorontstekingen en verkoudheden doen volop de ronde, en vaak zitten die patiënten niét voor het eerst deze winter bij de dokter. 'Kettingziekte' heet het fenomeen, voor wie al twee keer ziek is geweest deze winter. Liefst één op de vijf heeft er last van, blijkt uit een enquête van vitamineproducent Biover. 20% van hen herviel binnen de twee weken.

Kinderen, bron van infectie

Het zijn vooral jonge vrouwen tussen 18 en 34 die het meest vatbaar zijn om kettingziek te worden, zo blijkt. Liefst 72% van die ondervraagden werd de voorbije maanden geveld. Drie op tien zelfs meer dan eens. Huisarts Servaas Bingé verklaart: "Jonge vrouwen krijgen in onze maatschappij vaak iets meer op hun boterham dan mannen. Ze staan vaker in voor de zorg van de kinderen en komen ook meer met kinderen in contact. Het is de infectiebron bij uitstek. Vrouwen combineren het moederschap bovendien met een drukke job, er komt hier en daar wat stress of een korte nacht bij kijken en dat heeft een impact op hun algemene immuniteit."

Toch zijn er wel degelijk tips om de kwaaltjesketting te ontlopen. Een gezonde levensstijl is de basis, zo blijkt. "Met voldoende bewegen en slapen, evenwichtig eten en stress zoveel mogelijk vermijden, kom je al heel ver", zegt dokter Bingé. "Uiteraard speelt ook preventie een rol. Was goed je handen. Iedereen is een bron van infectie. Geef geen kus aan iemand die zich wat ziek voelt en zadel er omgekeerd ook geen anderen mee op. Wie nog meer wil doen, kan immuniteitsverhogende middeltjes zoals echinacea, kurkuma, vitaminen en mineralen nemen. Maar een goede levensstijl is het allerbelangrijkste." (BCL)

Eén op de vijf Vlamingen was de afgelopen maanden al minstens twee keer ziek.
thinkstock Eén op de vijf Vlamingen was de afgelopen maanden al minstens twee keer ziek.


Alle artikels uit de krant

49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Katelijne Tytgat

  oma's hebben er ook last van hoor! Ben je er nét vanaf en dan komt zo'n ukje je een snottebelzoentje geven...dat zoentje weigeren is geen optie...zeg nu zelf! Gewoon de voorraad zakdoeken aanslepen en hopen op beterschap (smile)

 • Joris Peeters

  @Tim Claes : de nagel op de kop! Dokters staan ook zelf onder druk van 'het systeem' om mensen half ziek terug naar het werk te sturen, uitzieken is er ook niet meer bij.

 • eric maier

  De mycoplasma bacterie heeft al flink huisgehouden de afgelopen 2 maanden, iets dat vooral bij kinderen doorbreekt, maar dit jaar ook vaak hardnekkig standhoud bij volwassenen. Alles lijkt op een simpele verkoudheid, in theorie is het dat ook. In de praktijk kan dat flink uit de hand lopen, ook bij volwassenen. Menig arts heeft deze winter er zijn handen vol aan gehad.

 • Ronny Cuypers

  En is er onderzocht of die jonge kettingzieke vrouwen inderdaad kinderen hebben? Of is dit gewoon een wilde gok?

 • Ronald Van Beneden

  Gewoon starten in september met hoog gedoseerde vitamine D3 tot eind april. Ziek worden kan dan nog maar het herstel is veel vlugger.