1 op de 10 arbeidsongevallen niet erkend (tot controledienst tussenkomt)

Na tussenkomst van controledienst Fedris worden arbeidsongevallen vaak alsnog erkend.
thinkstock Na tussenkomst van controledienst Fedris worden arbeidsongevallen vaak alsnog erkend.
Meer dan één op de tien arbeidsongevallen wordt niet erkend door de verzekering. Maar als de controledienst Fedris tussenbeide komt, wordt de weigering in 9,3% van de gevallen ongedaan gemaakt.

In 2017 weigerden verzekeraars 19.248 aangiftes van arbeidsongevallen te erkennen. Dat is 11,7% van het totaal (164.512). Tien jaar geleden werd nog maar 8,7% van de dossiers afgewezen. In vergelijking met 1985 is het aantal weigeringen zelfs vervijfvoudigd: toen werd amper 2,2% geweigerd. Dat blijkt uit het recente overzicht van Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's. "Jaarlijks vallen 1.855 slachtoffers uit de boot: de verzekering betaalt hen geen medische kosten terug en komt ook niet tussen in het loonverlies", zegt Herman Fonck van vakbond ACV. "De afdeling bij Fedris die de weigeringen onderzoekt, is onderbemand. In 2018 bekeken ze 2.999 weigeringen. Wat blijkt? Als ze het dossier opvragen, verandert de verzekeraar in 9,3 procent van de gevallen plots van mening en erkent hij het toch." Sommige verzekeraars wijzen ook vier keer meer aangiftes af dan andere.

Marktleider AXA zegt dat het de wetgeving zo correct mogelijk toepast en wijst erop dat er ook bij arbeidsongevallen steeds vaker verzekeringsfraude wordt gepleegd. (PhG)

De ene verzekeraar is de andere niet: lees er alles over in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!Alle artikels uit de krant

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ROBERT GERTS

  Ik werd geboren met 1 “lui” oog(zicht: minder dan 1 op 20) mensentaal: licht en donker, schimmen van mensen. Ik was dakwerker(werknemer) en viel met een stapeltje dakpannen dwars door een velux. Hierdoor verloor ik mijn enige goede oog!blicht uit! Baas had verzekering. Zelfs rechtzaak! Uitvlucht:velux moest verwijderd worden, dan pannen leggen, dan velu terug steken! Te zot voor woorden. MAAR ZIJ WONNEN !! Ik moest mij richten tot slachtofferhulp!! 1995/66+ mindervalide/ spraaktechnologie.

 • Yvan Lindekens

  Laat AXA nu net niet de beste reputatie terzake hebben...

 • Nils De Vriendt

  Meestal plegen ze nu fraude door een ongeval niet aan te geven. De hele rompslomp is zo ambetant dat je beter zegt dat het privé was. Missie geslaagd voor de verzekeringen als winstinstellingen!

 • Peeters Freddy

  Als een verzekering moet betalen halen ze alles uit de kast om niet te betalen, mijn zoon weet dat nu ook. Hij werd aan de verkeerde heup geopereerd, leed veel loonverlies en de chirurg en het ziekenhuis doen alsof hun neus bloed.

 • Serge Aernoudt

  Als AXA verzekeringsfraude vermoedt moet ze dat eerst grondig onderzoeken vooraleer te weigeren. Zal al veel miserie voorkomen.