1 op 6 scholieren is mantelzorger

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
Eén op de zes Vlaamse scholieren zorgt thuis voor een ziek of zorgbehoevend familielid. Dat blijkt uit een bevraging van mantelzorgorganisatie Samana bij meer dan 5.000 leerlingen tussen 12 en 19 jaar.

De jonge mantelzorgers doen niet alleen de afwas en de boodschappen, maar staan ook in voor structurele zorg. Ze leggen medicatie klaar, brengen papieren in orde of helpen met de persoonlijke verzorging van hun moeder, vader, broer, zus of inwonende grootouder. Samana lanceert nu een project om die leerlingen beter te ondersteunen. "Want de thuissituatie van jonge mantelzorgers heeft een invloed op hun schoolprestaties", zegt directeur Johan Tourné. Ze komen vaker te laat, zijn sneller afgeleid, spijbelen of komen niet toe aan hun huiswerk. Zo zakte de 19-jarige Lise Serruys naar het bso om voor haar zieke moeder te zorgen. In HLN+ lees je het ontroerende verhaal van deze jonge mantelzorger.

Momenteel zegt 35% van de betreffende jongeren dat ze op school niet terechtkunnen met vragen of problemen. Meer dan de helft van de leerkrachten weet zelfs niet of er in hun klas mantelzorgers zitten. Tot nu toe bestonden er nauwelijks studies over het fenomeen. Alle artikels uit de krant

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Baeyens

    Er wordt wel kwistig omgesprongen met deze sociale bijdrage. Niet verwonderlijk dat er te weinig overschiet voor zwaar hulpbehoevenden. Dat filmpje op de VRT was ook al niet overtuigend.

  • katia warny

    Dit kan je geen mantelzorgers noemen, maar kinderen die geparentificeerd worden. Ik zeg zeker niet allemaal, maar hoogstwaarschijnlijk toch een groot deel