1 Belg op de 6 wil elektrische auto

Vias-rapport toont groot groeipotentieel

Foto ter illustratie.
Photo News Foto ter illustratie.
Steeds meer Belgen willen investeren in een elektrische wagen. Dat blijkt uit een rondvraag van verkeersinstituut Vias. Liefst 1 op de 6 geeft aan dat hij of zij een aankoop binnen de drie jaar overweegt.

Vandaag lanceert het verkeerscentrum Vias zijn gloednieuwe mobiliteitsbarometer. Daarmee wil Vias voortaan iedere drie maanden nagaan hoe de Belg zich verplaatst in het verkeer en wat zijn houding is tegenover de verschillende transportmiddelen. Uit de eerste editie blijkt al meteen hoeveel Belgen dromen van een elektrische wagen. Een rondvraag bij 1.000 mensen leert dat 16% overweegt om binnen de drie jaar een elektrische auto te kopen. Eén op de tien heeft zelfs al een testrit achter de rug. Opvallend: bij die mensen stijgt het aandeel dat zo'n auto ook effectief wil kopen naar 25%. Het toont aan dat er in ons land een groot potentieel is voor elektrische wagens.

Officiële cijfers van de Vlaamse overheid bewijzen alvast dat het enthousiasme almaar heviger wordt. In de eerste helft van dit jaar werden bijna 3.500 elektrische auto's ingeschreven, dat zijn er nu al meer dan in heel 2018. Toen werden 'slechts' 2.700 nieuwe elektrische auto's verkocht. In totaal rijden er nu al bijna 11.000 elektrische auto's rond in Vlaanderen. En daar kunnen er nog meer bijkomen, maar dan dan zal er wel iets aan de prijs gedaan moeten worden. Want voor 80% van de ondervraagden is de hoge kostprijs vandaag dé reden waarom ze nog niet zwichten.

Lees de belangrijkste conclusies uit de nieuwste mobiliteitsbarometer in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis! Alle artikels uit de krant

67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Werner Dierckx

  Voor 1 op de 6 is die elektrische auto 100% volledige fiscaal aftrekbaar . Niet zo moeilijk om dan aan die cijfers te komen. Voor arbeiders die minder dan 20€/u verdienen en nog een andere lening hebben lopen onbegonnen werk om die aankoop te financieren. Bovendien moet je indien je een elektriche BMW koopt elke 66km een halfuur pauze in lassen om te laden. Maar ook die BMW is voor 100% fiscaal aftrekbaar. Als je maar zelfstandige bent. Ronduit beschamend voor de schande regering.

 • alfred cool

  Ik geloof niet in een elektrische auto .Een te kort aan laadstations naast de wegen Ze vatten snel vuur, hun rijbereik is veel te beperkt , hun batterij is een echte milieu vervuiler en hoe groot is de levensduur van zo'n wagen ? Dan nog niet te spreken over het gejank aan een tekort aan elektriciteit in de toekomst . Neen bij een echte auto hoor je de motor brommen en draaien het rijbereik is ook veel groter en hij is volgens mij nog betrouwbaarder ook .

 • joseph lemmens

  Ik kijk de kat uit de boom.Koop jullie maar E-auto's. Ik wacht af zoals ik altijd gewacht heb op de geproduceerde einde reeks wagens. Dit heeft als voordeel dat de kinderziektes van de geproduceerde wagens er uit zijn!

 • antonia de smet

  ik wil er 1 op waterstof

 • paul teughels

  En wat met de caravan en aanhangwagen?