1.200 leraren te weinig: tekort in vijf jaar verdubbeld

Een leeg klaslokaal.
thinkstock Een leeg klaslokaal.
Het lerarentekort wordt almaar nijpender. Eind vorige maand waren er 436 leerkrachten tekort in het kleuter- en lager onderwijs en 786 in het middelbaar.

Het lerarentekort is in vijf jaar tijd verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de VDAB. "De trend is duidelijk: het tekort aan leraren wordt steeds nijpender. Vooral voor wetenschappelijke vakken, voor Frans en voor wiskunde zijn leerkrachten steeds moeilijker te vinden. Dat is nu in heel Vlaanderen zo. Vroeger was er in Limburg geen probleem, maar ook daar is leerkracht een knelpuntberoep geworden."

Volgens Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, zorgt een cocktail van omstandigheden voor het groeiende tekort: de uitstroom van leerkrachten door de vergrijzing, de goed draaiende economie waardoor leerkrachten ook in de privé makkelijk aan de slag kunnen, meer kinderen op de schoolbanken en te weinig studenten in de leerkrachtenopleiding. "Heel recent krijgen we gelukkig hoopgevende signalen van meer inschrijvingen in de hogescholen", zegt Boeve. "Dat zal nodig zijn, want het tekort zal nog groter worden."

De VDAB zet intussen ook fors in op de omscholing van werknemers uit de privé tot onderwijzers. "Probleem is dat deze mensen hun anciënniteit uit de privé niet kunnen meenemen naar het onderwijs", zegt Boeve. "Ik lees in het regeerakkoord dat de overheid daar een mouw aan gaat passen. Dat zou goed nieuws zijn, maar het zal ook flink wat geld kosten. Naast het loon blijft ook jobzekerheid een probleem. Opdrachten zijn niet zelden deeltijds en dat is voor veel mensen een nadeel."Alle artikels uit de krant

71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thiery Vansweevelt

  Allee jong een tekort? Als ik alle 'positieve' commentaren over leerkrachten hier steevast leest begrijp ik dat niet. De meeste reageerders hier vinden immers dat leerkrachten niet écht werken. Dus dat moet een luilekkerleven zijn.

 • johan demuynck

  Leraren te weinig ??? 150.000 personeelsleden bij onderwijs voor ocharme een bevolking van iets meer dan 6 miljoen. Absurdistan !!!

 • Gino Denil

  Het probleem is begonnen met die generatie politici die vonden dat overheidsdiensten beheerd moesten worden zoals private ondernemingen. Toen werden allerlei zaken ingevoerd die niet werken in diensten die niet bedoeld zijn om winst te maken en vaak ook nooit werken. Ingevoerd bij de overheid blijven die decennia bestaan. Terwijl die modes van de HR goeroe's in de privé al na 2 jaar terug afgevoerd worden wegens onwerkbaar.

 • Eric Verschueren

  Na 13 jaar lesgeven ben ik buiten gepest, na een fusie waarbij vriendjes voorrang kregen. Ook het verzet tegen de verlaging van lesniveau naar het niveau van een bepaalde groep die niet kon, wou of mocht een Nederlandstalige, Belgische niveau halen werd me niet in dank afgenomen. Nu is het resultaat duidelijk te zien...… Heb ondertussen ander werk

 • GERARD DE PELECIJN

  Als u de opvoeding van de ouders ook al moet vervangen!