‘Zomerhelden’ moeten bloedvoorraad redden: Rode Kruis start campagne, nu er veel meer bloed nodig is dan voor lockdown

BELGA
Ziekenhuizen hebben deze zomer fors meer bloed nodig dan voor de coronacrisis, onder meer doordat uitgestelde operaties nu wel doorgaan. Maar de zomer - traditioneel een periode met een lagere bloedvoorraad - kan roet in het eten strooien. Daarom lanceert Rode Kruis-Vlaanderen een nieuwe campagne.

87.000 bloedzakjes zijn er deze en volgende maand alleen al nodig, net als 26.500 zakjes plasma, dat gebruikt wordt om onder meer patiënten met ernstige stollingsstoornissen te helpen. Dat is veel meer dan anders - het gaat om bijna de helft van wat in heel vorig jaar aan bloedzakjes naar de Vlaamse ziekenhuizen ging. "We merken dat de vraag naar bloed sinds mei hoger is dan voor de lockdown", zegt Ine Tassignon, woordvoerster van Rode Kruis-Vlaanderen. "Niet-dringende operaties werden door de coronacrisis uitgesteld en ziekenhuizen proberen nu zo veel mogelijk in te halen."

Negatief

Nochtans is de zomer voor het Rode Kruis een periode dat de bloed- en plasmavoorraad het traditioneel zwaar te verduren krijgt. "In de vakantieperiodes zijn onze donoren minder beschikbaar en slaan ze hun trouwe bloedgift al eens over." Vooral de nood aan donoren met een negatieve bloedgroep blijkt hoog.

De gevolgen van het wegblijven van donoren kunnen ernstig zijn. "Als we naar een kritieke ondergrens dreigen af te zakken - onder de 6.000 bloedzakjes in voorraad - moeten ziekenhuizen gaan rantsoeneren. Met als gevolg dat bepaalde operaties uitgesteld kunnen worden. Zulke situaties moeten we écht vermijden", aldus Tassignon. Op dit moment zit de voorraad nog boven de 10.000 zakjes.

Om een tekort te vermijden, lanceert het Rode Kruis een nieuwe zomercampagne, met de steun van enkele bekende Vlamingen. Die hebben bovendien vaker tijd, nu er geen festivals, Olympische Spelen of EK's zijn. Onder anderen zangers Tourist LeMC en Willy Sommers en basketbalspeelster Ann Wauters zetten zich in om 'Zomerheld' te worden voor het Rode Kruis. Niet alleen geven ze zelf bloed of plasma, ze verspreiden ook zo veel mogelijk eerstehulptips.

Tekenbeet of trombose

Wauters weet goed waarom ze zich inzet, zegt ze. "In maart liep ik het coronavirus op. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is om solidair te zijn en elkaar te helpen. Normaal zou ik naar de Olympische Spelen vertrekken, maar mijn zomer ziet er nu helemaal anders uit. Ik spendeer meer tijd met de mensen die ik liefheb en dan is het eens zo belangrijk om alert te kunnen reageren in noodsituaties - een kind met een tekenbeet, of iemand die een trombose krijgt."

Het Rode Kruis hoopt met deze zomercampagne ook andere mensen aan te sporen om bloed te geven. Op vrijdag 10 juli vindt er alvast een grote inzameling plaats in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Een zomerkit met eerstehulptips kan gratis aangevraagd worden via www.rodekruis.be/zomerhelden

Lees ook:

Rode Kruis zoekt 42.857 extra bloeddonoren: recordhouder Rit ging al meer dan 830 (!) keer doneren (+)

Wie mag wel bloed geven en wie niet? Alle vragen over bloeddonatie beantwoord (+)Alle artikels uit de krant

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van Wijngaerden

  Jaren bloed gegeven en dan opeens een brief dat ik niet meer mocht. Weet nog altijd niet waarom en ben zeker niet te oud.

 • André Van der Poorten

  Hoeveel keren hebben deze bekende “helden” al gedoneerd ? Men had beter die verlofdagen voor ambtenaren en konsoorten behouden want die hebben massaal afgehaakt , die “helden”. Ik ben 70 , heb 150 giften (bloed en plasma) op de teller staan en nog steeds belt men mij daar waar ik vroeger op 60 al te oud werd bevonden

 • Gerda Heyndrickx

  Mijn inzet om bloed te doneren was goed genoeg maar werd telkens huiswaarts gestuurd omdat ze geen perfecte aders vonden

 • Gert Veer

  Het woord "held" is aan een ferme devaluatie bezig sinds het te pas en onpas wordt gebruikt voor mensen die doen wat van hen verwacht wordt. De lichtzinnigheid en doorzichtigheid waarmee er in de media wordt gestrooid maakt een gewone prestatie niet uitzonderlijk, integendeel zelfs.

 • Sandra Peeters

  Ik zou al jaren graag bloed doneren maar ik durf niet. Al slechte ervaringen gehad in het ziekenhuis dat ze nog niet eens bloed kunnen prikken voor 1 onderzoeksbuisje. Of voor een baxter dat aan het einde van de week je je armen niet meer kan plooien, zelfs niet gewoon bont en blauw maar dikke opgezwollen armen met gigantische donkerpaarse plekken. En dat is dan met zogezegd fijne naaldjes, die voor de bloeddonatie zijn joekels.