"Zo slecht dat zelfs kind beter kan"

Bellings à la belge - Vandaag Croque-monsier

Joel Hoylaerts / Photonews
Niet alleen aan de kust, ook in de Ardennen duiken steeds meer Vlaamse toeristen op. Maar waar eten die nu het lekkerst aan de beste prijs? Sterrenchef LUC BELLINGS en redacteur STEFAN VANDERSTRAETEN zoeken het deze zomer uit in een ultiem duel. Zeven zaterdagen lang gaan zij in beide landsdelen hetzelfde gerecht proeven. Noorden versus zuiden, kust tegen Ardennen: wie zegeviert?

Zo moet het

"Een goede croque-monsieur is krokant vanbuiten en zacht vanbinnen. Voor het beste resultaat hoort men toastbrood te gebruiken van 13 à 14 mm dik. Gewoon brood raad ik af omdat die dunne sneden van 8 à 9 mm onmogelijk voor een smeuïge beet kunnen zorgen. Als hesp volstaat gekookte ham en als kaas een jonge, zachte soort die makkelijk smelt. Al moeten van de kaas en hesp wel altijd evenveel schelletjes in de croque zitten, anders is de smaak uit evenwicht. Bij een geslaagde croque hoort ook altijd garnituur - wat blaadjes sla, een tomaatje en een eitje - maar vooral ketchup en mayonaise. Die sauzen zijn onmisbaar: met hun zurige toets vermijden ze dat de croque een te droge bedoening wordt. Zowel de ketchup als mayonaise mag gerust in een plastic kuipje geserveerd worden."

Je hebt 18% van dit artikel gelezen



Alle artikels uit de krant